Seminar Zachtfruit-productie Polen: bedreiging of kans voor Nederland?

Meer artikelen
aardbeien

Bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden in de zachtfruit-sector in Polen? De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) organiseert in samenwerking met Rabobank en de Nederlandse Ambassade in Warschau op 8 juni een seminar over de ontwikkelingen in de Poolse zachtfruit-sector.

Tijdens het seminar gaan we in op de sterktes en zwaktes van de groeiende Poolse zachtfruit-productie, en de bedreigingen en kansen voor Nederland. Ook krijgt u praktijkverhalen te horen.

Mogelijkheden in een groeiende markt

De groei van de zachtfruit-sector in Polen is deels mogelijk doordat Polen voldoende arbeidskrachten en landbouwgrond heeft. Er zijn veel producenten en het land heeft een gematigd klimaat. Ook zijn er subsidies die modernisering van de teelt en samenwerking tussen telers stimuleren. Producentenorganisaties bundelen het aanbod. Zo ontstaan er mogelijkheden om te investeren in kwaliteit, verpakking en promotie.

Polen grote producent zachtfruit

Zachtfruit-productie speelt een belangrijke rol in de Poolse tuinbouw. In de EU is Polen de grootste producent van frambozen, aalbessen, bosbessen, appels en zure kersen. Daarnaast is Polen een van de grotere producenten van aardbeien, kruisbessen en appelbessen.

Zo’n 300.000 kleine en middelgrote Poolse bedrijven produceren zachtfruit. De afgelopen jaren bleef het landbouwareaal ongeveer stabiel rond de 133.000-146.000 hectare. De opbrengst steeg tot ruim 558.000 ton in 2016, een stijging van 36% ten opzichte van 2000. Het aandeel van Polen in de wereldproductie van zachtfruit komt daarmee op ongeveer 8-9%.

De groeiende vraag naar zachtfruit stimuleert de groei van de productie, zowel in Polen als daarbuiten. Onder andere het gezondheidsimago van zachtfruit speelt hierbij een belangrijke rol.

Aanmelden

Deelname is gratis. Vanwege het beperkt aantal beschikbare plaatsen vragen wij u wel te registreren. Meld u aan door te mailen naar: WAR-LNV@minbuza.nl.

Programma

15.30 uur Inloop met koffie en thee
16.00 uurOpening door lid directie Rabobank
Vervolgens korte presentaties:
16.05 uurOntwikkelingen zachtfruit vanuit Europees perspectief (Arne Bac, Rabobank)
16.25 uur                Sterkte/zwakte-analyse van zachtfruit-productie in Polen (Martijn Homan, Landbouwraad Nederlandse Ambassade Warschau)
16.45 uurDe praktijk van een Poolse zachtfruit-teler (Ad Hurks, Hurks Horticonsult)
17.05 uurDe handel in Poolse zachtfruit-producten (Ronald Veens, ASF)
17.25 uurAfsluiting Marcel Koppens (Rabobank) met aansluitend gelegenheid tot informele uitwisseling van kennis en ervaringen
18.30 uurEinde

Meer informatie

Voor meer informatie over het seminar kunt u terecht bij:

Martijn Homan
Landbouwraad op de Nederlandse Ambassade in Warschau
E: WAR-LNV@minbuza.nl

Service menu right