Duurzaam bouwen hoog op de agenda in westelijk Canada

Meer artikelen
Park met wolkenkrabbers in Vancouver, Canada
| Gewijzigd op: 14 juni 2017

De gemeente Vancouver wil in 2020 de groenste stad ter wereld zijn. Met deze ambitie houdt de stad zich aan de duurzaamste bouwvoorschriften van heel westelijk Canada. Canada heeft grote belangstelling voor Nederlandse methoden en daardoor liggen er kansen voor uw bedrijf in de duurzame bouwsector.

Bouwvoorschriften

Om de groene ambities te halen heeft men een actieplan (pdf) gemaakt en de bouwvoorschriften aangescherpt. Het doel is om alle nieuwbouw in Vancouver voor 2020 klimaatneutraal te maken. Daarnaast moeten het energieverbruik en de uitstoot van broeikasgassen in de bestaande bouw met 20% verminderd zijn, ten opzichte van 2007.

Om deze doelen te halen zijn er verschillende stimuleringsfondsen beschikbaar. Bouwvoorstellen en renovaties moeten ook voldoen aan LEED-criteria (vergelijkbaar met BREAAM) of passief-huisstandaarden om opdrachten te mogen uitvoeren. De bouwsector in Vancouver is op zoek naar manieren en geschikte partners om aan deze veelomvattende criteria te voldoen.

Energiesprong

Vancouver kijkt met belangstelling naar Europese initiatieven en technologieën op het gebied van de verduurzaming van de bouwsector in de regio. Een voorbeeld daarvan is het Nederlandse Energiesprong. Verschillende partijen (onder andere de gemeente Vancouver, het ministerie van huisvesting van de provincie Brits-Columbia, het Pembina instituut en de University of British Columbia) onderzoeken hoe ervaringen met de Energiesprong kunnen worden toegepast in de regio Vancouver, maar ook in het noordelijk gelegen Prince George. Hier zijn, net als in Nederland, veel woningen met dezelfde kenmerken gebouwd. Naar verwachting kan het Nederlandse energiezuinige model hier bijna helemaal gekopieerd worden.

Kansen voor Nederlandse bedrijven

Het Consulaat-Generaal (CG) in Vancouver heeft goede banden opgebouwd met Nederlands-Canadese partijen, zoals Parallel52 en Dudoc Vancouver (Dutch Urban Design Center). Als Nederlandse organisatie kunt u zich hier eenvoudig bij aansluiten om de Canadese markt te betreden.

Ondersteuning

Het CG in Vancouver ondersteunt het komende half jaar verschillende initiatieven van Nederlandse bedrijven in westelijk Canada. Op 15 juni organiseert het consulaat in samenwerking met Light House BC een webinar, waarbij Nederlandse innovators uit de duurzame bouwsector een virtuele tour geven door hun projecten.

In januari 2018 organiseert de Canadian Green Building Conference een missie naar Nederland en Oostenrijk. Details over deze missie worden na de zomer bekendgemaakt.

Meer informatie

Heeft u vragen over de mogelijkheden in de duurzame bouwsector in westelijk Canada en de missie naar Nederland?

Neem dan contact op met Nadieh Wesseling.

E VAN-EZ@minbuza.nl.

Service menu right