European Inventor Award 2017: 3 Nederlanders genomineerd

Meer artikelen
onderzoeker kijkt door microscoop
| Gewijzigd op: 17 mei 2017

Op 15 juni maakt het Europees Octrooibureau (EOB) bekend wie uit honderden uitvinders over de hele wereld de winnaars zijn van de European Inventor Award 2017. Onder de 15 genomineerde uitvinders in 5 categorieën zijn 3 Nederlanders.

Ze zijn genomineerd in de categorieën Industrie, Onderzoek en Mkb. Nederland is het enige land dat 3 finalisten heeft. De Nederlandse finalisten zijn:

  • Hematoloog Jan van den Boogaart, samen met de Oostenrijkse biochemicus Oliver Hayden, voor de categorie Industrie. Zij ontwikkelden de eerste computergestuurde bloedtest die snel en betrouwbaar malaria in bloed opspoort.
  • Moleculair geneticus Hans Clevers, voor de categorie Onderzoek. Hij kweekte menselijke mini-organen waarop veilig medicijnen kunnen worden getest, buiten het menselijk lichaam.
  • Wetenschapper Gert-Jan Gruter, voor de categorie Mkb, die met zijn team een nieuw chemisch proces ontwikkelde voor het produceren van plastic flessen gemaakt van planten.

Stemmen voor Publieksprijs

Naast de 5 uitvindersprijzen reikt het EOB op 15 juni ook de Publieksprijs uit. Tot 11 juni kan iedereen online stemmen op de uitvinder die de Publieksprijs moet winnen, via de EOB-site en Facebook. Onder de stemmers verloot het EOB een prijs. De prijsuitreiking is op 15 juni live te zien via Innovation TV en Facebook.

Lees alle achtergrondinformatie over de European Inventor Award op de website van het EOB.

Service menu right