Nederlandse e-health zorginnovaties in Rusland

Meer artikelen
testen medicijnen in laboratorium
| Gewijzigd op: 19 juni 2017

E-health is een prioriteit voor de Russische overheid. Ondanks de complexe politieke situatie is 'Life Sciences and Health' een belangrijk economisch en wetenschappelijk thema in de relatie tussen Nederland en de Russische Federatie. In het kader daarvan was Nederland partner bij de organsatie van de Digital Health Conference op 20 en 21 april 2017 in Moskou.

Experts uit Nederland

De conferentie werd georganiseerd door de Moscow State University, samen met de ambassade van het Verenigd Koninkrijk in Moskou. De Nederlandse ambassade in Moskou was partner in de conferentie en vanuit Nederland namen er 3 experts aan deel:

  • Nick Guldemond, professor integrale zorg bij het instituut Beleid & Management Gezondheidszorg, Erasmus Universiteit;
  • Heleen Riper, professor eMental-Health aan de Vrije Universiteit Amsterdam;
  • Johan Beun, manager van BijnierNET.

Tijdens de conferentie werd er gesproken over het feit dat er een systeemverandering nodig is voor de juiste implementatie van e-health, waarbij bedrijven fouten moeten mogen maken. Elektronische patiëntendossiers, databeveiliging en de juiste applicaties (mobile health) zijn nodig om zorg op afstand te kunnen verlenen.

Kansen voor Nederlandse bedrijven

De Russische interesse ligt vooral bij IT-architectuur voor e-health, zoals het online maken van afspraken en het verminderen van bureaucratie voor artsen. Daarnaast is er veel interesse voor volgsystemen voor vitale geneesmiddelen en systeemoplossingen voor zorg op afstand. Er wordt gewerkt aan nieuwe wet- en regelgeving voor de toepassing van e-health in Rusland. Ook worden er regelmatig discussies en conferenties over dit onderwerp georganiseerd.

Er was veel interesse voor de presentaties van de Nederlandse sprekers. Zoals over de ontwikkeling van eMental-Health in Nederland, het centraal stellen van de patiënt en de ontwikkeling van geïntegreerde zorgoplossingen, zoals BijnierNET. Dit is een platform voor informatie en producten voor bijnierpatiënten, hun mantelzorgers en zorgverleners. Belangrijke vragen die leven in Rusland zijn wat e-health oplevert voor artsen en hoe deze ontwikkelingen gefinancierd kunnen worden. Maar ook: hoe kan de stap gemaakt worden naar 'de patiënt is partner'?

Meer weten

Wilt u meer informatie of in contact komen met de experts? Neem dan contact op met de economische afdeling van de Nederlandse ambassade in Moskou via manja.simons@minbuza.nl en pauline.doll@minbuza.nl (Innovatie Attaché Netwerk).

Service menu right