Nederlandse uitvinder Jan van den Boogaart wint Europese uitvindersprijs

Meer artikelen
Jurylid José Luís Arnaut midden geeft the European Inventor Award 2017 in de categorie industrie aan Jan van den Boogaart (rechts) en Oliver Hayden (links)
| Gewijzigd op: 15 juni 2017

Op de uitreiking van de European Inventor Award 2017 in Venetië won de Nederlandse hematoloog Jan van den Boogaart de Europese uitvindersprijs in de categorie Industrie. Samen met zijn Oostenrijkse collega Oliver Hayden ontwikkelde hij een geautomatiseerde test om malaria op te sporen.

"Deze test kan de strijd tegen malaria enorm helpen", aldus president Battistelli van het Europees Octrooibureau. Op de foto vlnr: Oliver Hayden, jurylid José Luís Arnaut en Jan van den Boogaart.

Snelle diagnose

Van den Boogaart en Hayden zijn werkzaam bij Siemens Healthineers. Hun uitvinding maakt het gemakkelijker een besmetting met malaria snel te ontdekken. De geautomatiseerde, computergestuurde test kan 120 diagnoses per uur stellen, met een nauwkeurigheid van 97%. Met een snellere diagnose kan ook de behandeling sneller starten. In 2011 kregen de onderzoekers octrooi op hun uitvinding.

Nederland het best vertegenwoordigd

Met 3 finalisten was Nederland het best vertegenwoordigd van de deelnemende landen. Naast Van den Boogaart waren nog 2 andere Nederlanders genomineerd. Moleculair geneticus en Nationaal Icoon Hans Clevers kweekt menselijke mini-organen waarop veilig medicijnen kunnen worden getest, buiten het menselijk lichaam. Hij was genomineerd in de categorie Onderzoek.
Gert-Jan Gruter ontwikkelt met zijn team een nieuw chemisch proces voor het produceren van plastic flessen gemaakt van planten. Hij was genomineerd in de categorie mkb.

Jaarlijke uitvinderswedstrijd

De European Inventor Award is een uitvinderswedstrijd die jaarlijks wordt georganiseerd door het Europees Octrooibureau (EOB). Een internationale jury kent prijzen toe in 5 categorieën. Daarnaast is er een publieksprijs waarvoor iedereen online kon stemmen. Lees meer over alle winnaars.

Lees meer over het beschermen van intellectueel eigendom. 

Service menu right