New Food Challenge van start

Meer artikelen
Foodchallenge
| Gewijzigd op: 17 februari 2017

Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken gaf op 16 februari het startschot voor de New Food Challenge. Via een SBIR-oproep daagt hij (startende) bedrijven uit om aantrekkelijke nieuwe voedselproducten op basis van plantaardige eiwitten te ontwikkelen.

Bedrijven met innovatieve ideeën voor voedsel, gemaakt van bijvoorbeeld peulvruchten, noten, paddenstoelen of zeewier, kunnen met een haalbaarheidsonderzoek via de zogeheten SBIR-opdracht maximaal € 30.000 winnen om hun plannen verder uit te werken. De beste projecten komen vervolgens in aanmerking voor een opdracht van maximaal € 250.000 om het nieuwe voedsel daadwerkelijk te ontwikkelen. Aan het einde van het SBIR-traject kunnen zij hun producten dan op de markt brengen.

Meer nieuwe gezonde producten

Dit maakte staatssecretaris Van Dam bekend tijdens een bijeenkomst van de Green Protein Alliance in Aalsmeerderbrug. Voor de New Food Challenge trekt Van Dam in totaal € 1,8 miljoen uit via de SBIR-regeling. Doel van de New Food Challenge is om meer nieuwe gezonde producten in de winkels te krijgen. Dit sluit aan bij de voedingsadviezen van de Gezondheidsraad en de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Een hogere consumptie van plantaardige eiwitten is niet alleen gezonder maar zorgt ook voor een duurzamere voedselproductie.

"Voorop lopen"

Van Dam: "Consumenten willen gezonder eten: minder vlees, meer plantaardig. Dat vraagt om goed en gezond voedsel dat bovendien duurzaam wordt geproduceerd. Nederland wil voorop lopen met nieuwe producten van plantaardige eiwitten. Met de New Food Challenge wil ik meer nieuwe gezonde producten in de winkels krijgen."

Snel op de markt

De inschrijving voor de New Food Challenge sluit op 30 april. Daarna beoordeelt een onafhankelijke commissie van deskundigen de inzendingen. Zij kijken niet alleen naar de technische haalbaarheid van de plannen maar bijvoorbeeld ook naar kansen voor een geslaagde marktintroductie. De beste voorstellen winnen een haalbaarheidsonderzoek tot een bedrag van maximaal € 30.000.

Vervolgens hebben deze ondernemers een half jaar de tijd om hun plannen verder uit te werken en sluiten dat af met een eindrapport. Ze krijgen de gelegenheid om een offerte in te dienen voor de tweede fase van SBIR. De adviescommissie beoordeelt deze plannen opnieuw. Circa 5 initiatieven van deze groep ondernemers kunnen in aanmerking komen voor een vervolgopdracht van maximaal € 250.000. Het is de bedoeling dat de nieuwe voedselproducten na afloop van het SBIR-traject snel op de markt komen.  

Actieplannen en projecten

De New Food Challenge maakt deel uit van een reeks maatregelen om de consumptie van plantaardige eiwitten te verhogen. In totaal trekt staatssecretaris Van Dam de komende 4 jaar ruim € 15 miljoen uit voor actieplannen en projecten die het voor consumenten makkelijker moeten maken om meer plantaardige producten te eten.
Zo is er onderzoeksgeld beschikbaar voor het kweken van zeewier als voedingsbron. Ook investeert het kabinet samen met het bedrijfsleven in het Nationaal Actieprogramma Groente en Fruit, om de consumptie van groente en fruit in onder andere de horeca, het bedrijfsleven en het onderwijs te verhogen.

Lees meer over de New Food Challenge of kijk op de pagina van de Voedselagenda.

Service menu right