Nieuwe sleepboot in Kaapverdië met ORIO

Meer artikelen
Ondertekening van schenkingsarrangement voor de aanschaf van een sleepboot
| Gewijzigd op: 19 juni 2017

Met steun van ORIO is op vrijdag 9 juni in Praia, Kaapverdië een schenkingsarrangement ondertekend voor de aanschaf van een tweedehands sleepboot. Met de sleepboot kunnen grote vrachtschepen in de haven van Praia veiliger verplaatst worden.

Het schenkingsarrangement werd ondertekend door de Nederlandse ambassadeur in Senegal, dhr. Theo Peters, en de minister van Financiën van Kaapverdië, dhr. Olavo Correia.

50 jaar oude boot vervangen

Kaapverdië is een eilandstaat en daardoor erg afhankelijk van maritiem transport. De huidige sleepboot die de haven gebruikt, is meer dan 50 jaar oud en aan vervanging toe. De nieuwe sleepboot zorgt voor een positieve impact op de import en export van het land. De boot wordt daarnaast uitgerust met blusapparatuur en apparatuur voor het opruimen van olieverliezen in de zee.

Kosten

De kosten voor het project bedragen € 10,5 miljoen. Nederland schenkt met het ORIO-programma 35% van de kosten voor de implementatie, exploitatie en onderhoud.

ORIO

ORIO staat voor Ontwikkelingsrelevante Infrastructuurontwikkeling. Het programma stimuleert de ontwikkeling, implementatie en exploitatie van goed functionerende projecten voor publieke infrastructuur in ontwikkelingslanden.

ORIO is inmiddels stopgezet. Lopende projecten worden volgens afspraak voltooid. DRIVE is het nieuwe aangepaste programma voor publieke infrastructuur. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) voert de programma's uit in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Service menu right