Octrooiblog: Ben je al ingepakt door de octrooi-informatie?

Meer artikelen
Voorbeelden van verpakkingen
| Gewijzigd op: 17 maart 2017

Actief of geïnteresseerd in de verpakkingsbranche? Dan heb je de uitreiking van de NL Packaging Awards 2017 vast niet gemist. Daar waren de laatste trends en technieken op verpakkingsgebied te zien. Nog meer inspiratie vind je in octrooidatabank Espacenet.

Nagenoeg alles wat in onze consumptiemaatschappij over de toonbank gaat, zit in een verpakking. Bij vloeibare dingen kan het natuurlijk ook niet anders. Vaste producten blijven door de verpakking in elk geval netjes en onbeschadigd tijdens transport en opslag. Zo’n verpakking kun je bovendien benutten om de inhoud aan te prijzen.

In de verpakkingswereld is veel aandacht voor innovatie. Dat bleek tijdens de uitreiking van de NL Packaging Awards 2017. De prijswinnaars hadden hun eigen ideeën over innovaties in de wereld van de verpakkingen. Inzendingen varieerden van nieuwe fabricagetechnieken tot spraakmakend design, van duurzame verpakkingen tot slimme oplossingen voor transport en van innovatieve materialen tot verpakkingen die de houdbaarheid van de inhoud verlengen.

Nieuwe innovatieve technologieën op het gebied van verpakken en verpakkingen staan vaak beschreven in octrooien. De afgelopen jaren is er een stijging te zien in de aantallen octrooipublicaties over deze onderwerpen.

Grafiek octrooien verpakkingen

Bron: Espacenet, verpakken classificatiecodes B65B + B65C, verpakking B65D

In de octrooidatabank Espacenet kun je op alle (technische) fronten informatie vinden. Zo vind je hier maatregelen tegen het ongeoorloofd openen van een verpakking door bijvoorbeeld kinderen (21.600 octrooipublicaties), wikkelverpakkingen (meer dan 70.500 octrooi-publicaties), verpakkingen met scheurlijn (61.400 octrooipublicaties), en nog veel meer.

Dus: wie actief of geïnteresseerd is in een specifiek onderwerp op het gebied van verpakkingen, zal zich zeker eens willen verdiepen in wat hier in Espacenet over te vinden is!

Meer weten?

Ook geïnteresseerd in informatie uit octrooien over innovatief verpakken of andere pakkende onderwerpen? Lees meer over zoeken in octrooien of volg een workshop Zelf op zoek in octrooi-databanken.

Meer octrooiblogs lezen? Bekijk het overzicht.

Service menu right