Octrooiblog: Goede voornemens gaan in rook op

Meer artikelen
Octrooiblog sigaretten header
| Gewijzigd op: 9 januari 2017

Stoppen met roken stond ook dit jaar weer hoog op het lijstje met goede voornemens. De aanstaande ex-roker kreeg daarbij steun uit onverwachte hoek. De topman van sigarettenfabrikant Philip Morris, André Calantzopoulos, zei in een interview met de NOS: "Ik adviseer alle Nederlanders om te stoppen met roken." Oprechte bezorgdheid of slimme marketing voor sigarettenvervangers?

Feit is dat Philip Morris een elektronische sigaret op de markt brengt die volgens de fabrikant veel minder schadelijke stoffen zou bevatten dan gewone sigaretten. De aanwezigheid van nicotine zorgt ervoor dat de gebruiker wel aan z’n trekken komt. In het apparaatje zit tabak die niet wordt verbrand maar verhit. In Groot-Brittannië is het al te koop; dit jaar komt het ook in de Nederlandse winkel.

Sigarettenvervangers en octrooien

Het bedrijf besteedde de afgelopen 10 jaar maar liefst 2 miljard dollar aan de ontwikkeling van deze sigarettenvervanger. Ook andere bedrijven doen veel research op dit terrein. En dat is te zien in de octrooiliteratuur! Met de speciale classificatiecode voor e-sigaretten (A24F47/008) zijn de octrooien gemakkelijk op te sporen.

Waren er begin deze eeuw nog maar zo’n 10 tot 30 octrooiaanvragen op elektronische sigaretten per jaar, in 2015 waren het er maar liefst 1960 en waarschijnlijk zal 2016 (nog niet volledig bekend) dat aantal nog overtreffen. Het is duidelijk: of de sigaret ooit helemaal zal verdwijnen* of niet, het alternatief ligt klaar om grootschalig te worden uitgerold.

Rookgrafiek

Trendanalyses

Op basis van de octrooiliteratuur zijn allerlei trendanalyses te maken. Hoe zijn de ontwikkelingen in een bepaald vakgebied en welke bedrijven zijn op dat terrein het actiefst? Met de octrooi-signaleringsservice blijf je op de hoogte van alles wat er in jouw bedrijfskolom gebeurt.

* Buthan, het land dat het 'Bruto Nationaal Geluk' introduceerde, is het eerste land waar de verkoop van tabak sinds enkele jaren geheel is verboden. Roken is er verboden in alle publieke plaatsen en ruimten.

Meer octrooiblogs lezen? Bekijk het overzicht.

Service menu right