Octrooiblog: Nederlandse uitvinders scoren op European Inventor Award-gala

Meer artikelen
Hayden en Van den Boogaart in het lab
| Gewijzigd op: 16 juni 2017

Het zou heel oneerbieding zijn om de European Inventor Award te omschrijven als de wetenschappelijke versie van het Eurovisie Songfestival. En dat doen we dan ook niet. Feit is wel dat Nederland dit jaar in de uitvinderswedstrijd hoog scoort.

Maar liefst 3 finalisten kwamen uit Nederland. En we zijn minstens zo trots op hun wetenschappelijke prestaties als we in een ver verleden waren op de gouden stemmen van Corry, Teddy en Lenny. Uiteindelijk won hematoloog Jan van den Boogaart (op de foto links) in de categorie Industrie.

Jan van den Boogaart, Hans Clevers en Gert-Jan Gruter. Hematoloog, moleculair geneticus en scheikundige. Uitvinders op uiteenlopende (vak)gebieden: het opsporen van malaria, het kweken van mini-organen en het maken van plantaardig plastic. Ze hebben een ding gemeen: het zijn alle 3 verbeteraars.  

In hun uitvindingen zit muziek. Van den Boogaart en zijn Oostenrijkse onderzoekspartner Oliver Hayden kijken of hun methode om malaria in bloed te vinden ook te gebruiken is voor het opsporen van andere ziekten, zoals leukemie. Nieuwe lever nodig? Clevers ziet een organoïden-donorbank voor zich, waar patiënten stamcellen kunnen bestellen die aangetaste levers vervangen. En in de toekomst van Gruter maakt zijn bedrijf niet alleen volledig hernieuwbare PEF-flessen van maïs en graan, maar ook van gras, hout en plantaardig afval.

Meer weten?

Nieuwsgierig welke (en hoeveel) octrooien de uitvinders op hun naam hebben staan? Je vindt ze allemaal in octrooidatabank Espacenet. Zoektip: soms levert zoeken op doopnamen + achternaam andere en meer resultaten op dan zoeken op voornaam + achternaam*. Hulp nodig bij het leren zoeken in Espacenet? Volg een workshop!

*Onze zoektocht naar octrooien leverde deze score op. Gerardus Johannes Maria Gruter: 358, Johannes Carolus Clevers: 21 en Jan van den Boogaart 3 octrooien.

Meer octrooiblogs lezen? Bekijk het overzicht.

 

Service menu right