Octrooiblog: Wie is de uitvinder van de wetsuit?

Meer artikelen
surfer
| Gewijzigd op: 9 juni 2017

Op 2 juni 2017 overleed Jack O'Neill, 'de uitvinder van de wetsuit'. Althans, zo noemde hij zichzelf. Maar er zijn nog anderen die claimen het neopreen surfpak te hebben uitgevonden.

De broers Bob en Bill Meistrell van het concurrerende surfbedrijf Body Glove bijvoorbeeld. Jarenlang is O'Neill met de 2 verwikkeld geweest in geruzie en gedreig met rechtszaken. En natuurkundeprofessor Hugh Bradner van de universiteit van Californië in Berkeley beweerde ergens in 1949 als eerste neopreen te hebben toegepast om de surfer te beschermen tegen de kou van het water.

Geen van de 3 scheen zijn gelijk te kunnen bewijzen. Het geruzie en gedreig was niet nodig geweest, als 1 van de 3 octrooi had aangevraagd. Dan was namelijk duidelijk geweest wie de uitvinder is. Althans, degene die de uitvinding het eerst heeft beschermd. Op een volgende uitvinding, een 'opblaasbaar' en daardoor drijvend watersportpak, vraagt O’Neill in 1971 wél octrooi aan.

Uitvinder of niet, ondernemer was O'Neill in ieder geval wel. Hij was de eerste die in 1952 een surfshop opende, in een garage in San Francisco. Dat bouwde hij uit tot een wereldbedrijf, dat hij in 2007 verkocht aan een investeringsgroep.

Meer weten?

Ook bezig met een goed idee? Lees waar je bij het uitvinden aan moet denken. Of volg een workshop Intellectueel Eigendom-strategie voor het mkb.

Meer octrooiblogs lezen? Bekijk het overzicht.

 

Service menu right