Octrooiblog: zeg het met emoji!

Meer artikelen
verschillende emoji
| Gewijzigd op: 14 juli 2017

Emoji zijn razend populair. En dat vieren we op maandag 17 juli, World Emoji Day! Logisch, want een universele beeldtaal is superhandig. Maar de symbolen kunnen ook voor spraakverwarring zorgen.

De moderne versie van de grottekening begon met emoticons. Maar langzaam worden de leestekens :-) verdrongen door emoji, de gestileerde gezichtjes en andere beelden uit het dagelijks leven. Inmiddels staan er 2623 in de Full Emoji List van het Unicode Consortium, de organisatie die beslist over emoji.

Het nieuwe schrift begon eind jaren 90 toen de Japanse ingenieur Shigetaku Kurita een serie icoontjes ontwierp voor een mobiel internetplatform. En dat verklaart meteen een deel van de verwarring in emoji-land. De karakters zijn namelijk cultuurgebonden. Niet gek dat het Unicode Consortium een lijst bijhoudt van verwarrende emoji.

Wat de verwarring nog vergroot is dat emoji er niet altijd hetzelfde uitzien. Wat je verzendt met de ene computer of smartphone kan bij ontvangst op een ander apparaat een net even ander uiterlijk hebben. Softwarefabrikanten doen dat om emoji hun eigen stijl te geven. Dat uiterlijk beschermen ze meestal met auteursrecht zodat anderen het niet zomaar mogen overnemen.

Om de communicatie met emoji te verbeteren, zijn allerlei technieken bedacht. Facebook bijvoorbeeld heeft een octrooiaanvraag gedaan om emoji automatisch aan te passen aan de culturele achtergrond van de ontvanger. Nu maar hopen dat dat goed werkt…

Gek genoeg is er trouwens nog geen emoji voor octrooi!

Meer weten?

In octrooidatabank Espacenet vind je zo'n 75 octrooien over emoji. Meer weten over octrooien? Volg een gratis basisworkshop over octrooien.

Meer octrooiblogs lezen? Bekijk het overzicht.

 

Service menu right