Ophokplicht voor commercieel gehouden vogels

Meer artikelen
Kippen - dierproductierechten
| Gewijzigd op: 20 november 2016

Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken heeft zojuist voor heel Nederland een ophok- en afschermplicht ingesteld voor alle bedrijven die vogels houden, die bestemd zijn voor de productie van vlees, eieren of andere producten en voor het uitzetten in het wild.

Deze maatregel wordt uit voorzorg genomen nadat er in Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Polen en Zwitserland bij wilde vogels hoogpathogene vogelgriep van het type H5N8 is aangetroffen. Ook in Nederland zijn dode wilde watervogels aangetroffen die vermoedelijk hoogpathogene vogelgriep hebben. Op dit moment worden de dieren verder onderzocht.

Maatregelen

De maatregel wordt genomen op advies van deskundigen om te voorkomen dat in Nederland bedrijven besmet raken. Ook in delen van Duitsland is een ophok- en afschermplicht ingesteld. De staatssecretaris roept de pluimveebedrijven dringend op extra hygiënemaatregelen te nemen. Daarbij moet bijvoorbeeld gedacht worden aan het tot een minimum beperken van het aantal bezoekers aan een pluimveebedrijf.

De staatssecretaris heeft aan het Erasmus Medisch Centrum gevraagd om dit najaar een aantal specifieke soorten levende wilde watervogels actief te monitoren. Dit kan extra informatie opleveren over de verspreiding van het H5N8 virus in de Nederlandse wilde watervogelpopulatie.

Meer informatie

De brief aan de Tweede Kamer.
De regeling afschermen en ophokken van gevogelte.
Vragen en antwoorden over de vogelgriep H5N8 op Rijksoverheid.nl en op de website van de NVWA.

Service menu right