Succesvolle ondernemerschapsbevordering: Innofest en IMC Weekendschool naar Europese finale

Meer artikelen
Logo EEPA
| Gewijzigd op: 16 mei 2017

Innofest en IMC Weekendschool vertegenwoordigen Nederland tijdens de Europese finale van de Europese Awards voor Ondernemerschapsbevordering (EEPA) 2017. In november nemen zij het in Tallinn (Estland) op tegen de meest originele en succesvolle initiatieven van overheden en publiek-private partnerschappen uit de EU.

Op 11 mei vond tijdens De Week van de Ondernemer de Nederlandse voorronde plaats van deze Europese Awards. 5 projecten pitchten hun initiatief voor de jury en ruim 100 mkb-ondernemers in de zaal. Na een spannend beraad kwamen Innofest en IMC Weekendschool als winnaars uit de bus. De publieksprijs ging naar Day for Change.

Innovatie stimuleren en belonen

Doel van de EEPA-Awards is het stimuleren van innovatie in Europa en het identificeren en belonen van initiatieven die ondernemerschap bevorderen. De Awards zijn bestemd voor lagere en regionale overheden, kennisinstellingen, scholen en publiek-private samenwerkingsverbanden, die met creatieve en inspirerende projecten ondernemerschap stimuleren. De Europese Commissie organiseert de Awards al sinds 2006.

De jury

De jury bestond uit:

  • Pieter Waasdorp (voorzitter), directeur Ondernemerschap van het ministerie van Economische Zaken;
  • Toon Buddingh, incubator-ondernemer;
  • Erwin Koenraads, medeoprichter Get in the Ring.

Over de winnaars

Innofest

Innofest is een vernieuwend concept: het idee is om festivals in te zetten als living testlabs voor nieuwe producten en diensten. Het mogelijk bereik is groot: jaarlijks zijn er miljoenen festivalgangers in Nederland. Het idee is goed overdraagbaar en van toepassing in andere Europese landen.
De jury prees de originaliteit van Innofest: ze voorzien echt in een behoefte en spelen met de testomgeving goed in op de laatste fase van ontwikkeling.

IMC Weekendschool

IMC Weekendschool is een school voor aanvullend onderwijs waarin jongeren tussen 10 en 14 jaar uit sociaaleconomische achterstandswijken 3 jaar lang elke zondag lessen volgen van gepassioneerde professionals, meestal vrijwilligers. Het programma omvat 15 vakken waaronder journalistiek, ondernemen, filosofie, politiek, recht, geneeskunde en kunsten.
De jury prees het initiatief nu IMC op eigen initiatief al is begonnen om deze inspirerende opzet binnen Nederland en in Europa uit te rollen. Ze hebben een groot bereik met 1100 leerlingen en meer dan 4.000 gastdocenten die jaarlijks lesgeven.

Eind november wordt in Tallinn bekend of de Nederlandse projecten een van de Awards in de wacht weten te slepen.

Publieksprijs

Naast de juryprijs is er ook een publieksprijs. Die ging dit jaar naar Day for Change. Day for Change zet zich in voor een rechtvaardig economisch systeem, waarbij (sociaal) ondernemerschap en inclusive finance centraal staan. Met de Day for Change Actie ondernemen kinderen en jongeren in Nederland met een microkrediet. Hun winst komt ten goede aan ondernemende mensen in ontwikkelingslanden. Zo snijdt het mes aan 2 kanten.
Elk schooljaar nemen tussen de 5.000-6.000 leerlingen deel aan de Day for Change Actie in Nederland.

Winnaars van de EEPA publieksprijs

Meer informatie

Wilt u meer weten over de Awards of het doel van de verkiezing? Ga dan naar onze EEPA-informatiepagina.

Service menu right