Menu Zoeken

Teeltvijver om eendenkroos te kweken

| Gewijzigd op:26 februari 2014

Eiwitrijk eendenkroos lijkt een ideale vervanger van soja in veevoer. Groot Zevert Vergisting onderzocht binnen een SBIR-opdracht eerst de haalbaarheid van het kweken van eendenkroos. Op 4 juli 2013 nam het bedrijf de teeltvijver officieel in gebruik.

Eendenkroos bestaat uit kleine drijvende waterplanten die tot 35% eiwit kunnen bevatten. Onder gunstige omstandigheden groeit de hoeveelheid eendenkroos in snel tempo. Eendenkroos heeft een vergelijkbare samenstelling als soja en andere in veevoer toegepaste eiwitbronnen. Groot voordeel van eendenkroos is dat het geschikt is voor vee, pluimvee en vissen.

Teeltvijver

Groot Zevert Vergisting onderzocht eerst de haalbaarheid van het kweken van eendenkroos voor gebruik in veevoer. Vervolgens legde het bedrijf in het voorjaar 2013 een teeltvijver voor eendenkroos aan bij hun vestiging in Beltrum. Het is een belangrijke stap in de ontwikkeling van eendenkroos als nieuw gewas.

Proefperiode

Het bedrijf gebruikt de komende 2 jaar de vijver als praktijkproef voor de grootschalige productie van eendenkroos. In deze periode kijkt men of spoelwater van het bedrijf als voedingsbron voor het kroos te gebruiken is. Men verwacht een productie van 20 ton kroos (droge stof) per ha per jaar.

Milieuvoordelen

De milieuvoordelen zijn groot: meer behoud van het tropisch regenwoud, minder sojavelden nodig en lagere uitstoot van broeikasgassen. Dit project kreeg financiering van de SBIR Agrologistiek en Biomassa van het ministerie van Economische Zaken.

SBIR

Small Business Innovation Research Program (SBIR) is een aanbestedingsinstrument waarbij de Nederlandse overheid de kracht van aanbesteding gebruikt voor het vinden van innovatieve oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. 

Service menu right