‘Watersporten’ in Zuid-Afrika

Meer artikelen
Afrikaanse jongen drinkt water

Het begon allemaal met een gesprek bij de FIFA in de aanloop naar het WK voetbal 2010 in Zuid-Afrika. Want hoe houd je kunstgras koel in dat warme klimaat? Dat gebeurt met water. Maar juist daaraan is in Zuid-Afrika een schrijnend gebrek.

Dat bracht Martin Olde Weghuis, Manager Business Development bij Koninklijke Ten Cate NV, op een idee. Wat nou als je sport en waterzuivering slim combineert? Met ondersteuning van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) en een subsidie uit het Fonds Duurzaam Water kwam een bijzonder project van de grond.

Kunstgrasvelden en drinkwater

"Er waren wel al kunstgrasvelden in Zuid-Afrika," vertelt Olde Weghuis. "Als het veld werd besproeid, stonden mensen met kopjes langs het veld om het water op te vangen. Want zelf hadden ze geen schoon drinkwater. Dat is natuurlijk een bizarre situatie."

Olde Weghuis zocht contact met een waterzuiveringsbedrijf in Enschede, en samen kwamen ze tot een vernieuwend plan. Kunstgrasvelden die via innovatieve membraantechnologie fungeren als waterzuivering en -opslag. Het project GreenSource Sports for Water was geboren. Het consortium bestaande uit Nederlandse en Zuid-Afrikaanse partijen bestaat uit TenCate (penvoerder), Pentair (waterzuivering), Drainproducts (waterbuffering) en Landscape Solution (systeem integrator).

Twee vliegen in één klap

De Zuid-Afrikaanse overheid ziet dat het grote gebrek aan schoon en veilig drinkwater een probleem is en zoekt naar innovatieve oplossingen om het tekort aan te pakken. Ook wil de overheid het welzijn van de lokale bevolking vergroten door meer sportfaciliteiten te realiseren bij scholen. "Met GreenSource vangen we twee vliegen in één klap," licht Olde Weghuis toe. "We zorgen voor duurzame waterbuffering en -filtratie in combinatie met hoogwaardige sportfaciliteiten. Via tappunten kunnen mensen zelf hun schone drinkwater komen ophalen."

Familieband

Met ondersteuning van RVO.nl, door een subsidie uit het Fonds Duurzaam Water van het ministerie van Buitenlandse Zaken, konden Ten Cate en de partners aan de slag. Het Fonds Duurzaam Water stimuleert publiek-private samenwerking in de watersector. Doel is de verbetering van waterveiligheid en waterzekerheid in ontwikkelingslanden.

"Het allerbelangrijkste bij zo’n project is dat je de lokale overheid en de bevolking erbij betrekt. Anders wordt het een mission impossible. Daar heeft RVO.nl ons enorm bij geholpen. Met welke lokale partijen moet je samenwerken? Is de verhouding tussen blanke en zwarte Afrikanen in je projectorganisatie in evenwicht? Het was nog een hele toer om met de juiste mensen aan tafel te komen. Je moet echt investeren in contacten en een soort familieband met ze opbouwen. Dat kost tijd. Veel tijd. Maar heb je eenmaal de juiste persoon te pakken, dan is het oké en kun je goed afspraken maken."

Trots

In eerste instantie worden 20 GreenSource-opstellingen geïnstalleerd bij scholen in het noordwesten van Zuid-Afrika. De eerste container staat klaar voor transport vanuit Nederland. Dit voorjaar wordt het eerste veld geopend. Olde Weghuis: "We doen met onze partners méér dan alleen velden en waterzuiveringen neerleggen. In dit project leiden we lokale monteurs op, zodat ze het straks zelf kunnen installeren. En we geven sanitatie-onderwijs aan de lokale bevolking. Zo maken we hen deelgenoot van het project, en wordt het echt iets van henzelf. Iets waar ze trots op zijn en zuinig mee omgaan."

Service menu right