Biotech bedrijf ProFibrix groeit verder na overname

Meer artikelen

In 2004 richtte Jaap Koopman het biotechnologische bedrijf ProFibrix op. Mede dankzij 2 Innovatiekredieten kon ProFibrix een innovatief product ontwikkelen dat bloedingen, die soms ontstaan tijdens operaties, snel laat stoppen.

Profibrix - bloedingen tijdens operaties snel stoppen

Medische producten ontwikkelen op basis van fibrinogeen

Jaap Koopman richtte ProFibrix op met het doel medische producten te ontwikkelen op basis van fibrinogeen, een belangrijke bloedstollingsfactor. Een in Engeland bedachte technologie bood een unieke kans deze producten daadwerkelijk te ontwikkelen. “Deze technologie zet fibrinogeen om in poeder. Ik wilde die techniek verder ontwikkelen tot een bruikbaar product dat bloedingen snel kan stoppen”, vertelt Koopman, die als biochemicus jarenlang onderzoek deed naar fibrinogeen. “De Engelsen hadden alleen kleine laboratoriumexperimenten met de technologie gedaan, maar ik zag de potentie om er uiteindelijk medicijnen mee te maken.” Inmiddels is ProFibrix uitgegroeid tot een bedrijf met 27 werknemers, vestigingen in Seattle en Leiden en ontwikkelt het verschillende producten die bloedingen helpen stoppen.

Bloedingen stoppen binnen 2 minuten

In 2008 sloot Jan Öhrström, nu CEO bij ProFibrix, zich bij het bedrijf aan, omdat ook hij veel potentie zag in de fibrinogeentechnologie. Öhrström, voorheen chirurg, legt uit: “Tijdens een operatie stopt het bloeden meestal vanzelf, maar niet altijd. Ons product helpt het bloeden sneller te stoppen.” Dat product, Fibrocaps, is een combinatie van 2 essentiële menselijke eiwitten, fibrinogeen en het enzym trombine. “Deze eiwitten komen uit menselijk bloed”, vertelt Öhrström. “We maken er een poeder van dat de arts tijdens een operatie direct op de wond kan strooien of spuiten. Hierdoor stolt het bloed binnen 2 minuten.

Fibrocaps ontwikkelen dankzij kredieten

ProFibrix ontving 2 Innovatiekredieten. Öhrström: “Het ministerie van Economische Zaken stelde ons ruim 10 miljoen euro aan kredieten beschikbaar voor het ontwikkelen van Fibrocaps. Dat is een substantieel deel van de totale ontwikkelingskosten. Deze kredieten maakten het voor ons ook makkelijker om extra investeringen aan te trekken, omdat de financiële risico’s voor de nieuwe investeerders minder groot zijn.”

Goede samenwerking met RVO.nl

“De samenwerking met RVO.nl [toen nog Agentschap NL, red.] is heel goed”, vertelt Koopman. “Onze contactpersonen proberen echt te begrijpen wat er bij ProFibrix gebeurt en zijn flexibel als de omstandigheden veranderen. Dat is prettig, want ons bedrijf verandert continu. Öhrström: “In vergelijking met de VS is de ondersteuning van RVO.nl enorm. In de VS kun je bij de regering voor het ontwikkelen van medicijnen 250.000 dollar ter ondersteuning aanvragen. De Innovatiekredieten zijn dus een geweldige manier om jonge innoverende bedrijven te ondersteunen.”

Overname door The Medicins Company

The Medicines Company, een beursgenoteerd, farmaceutisch bedrijf uit Amerika, zag de mogelijkheden van ProFibrix en nam het bedrijf in augustus 2013 over door alle aandelen te kopen. Hierdoor kan ProFibrix haar uitstaande kredieten, inclusief rente, van in totaal 12,2 miljoen euro bij RVO.nl aflossen. “The Medicines Company heeft een grote, nieuwe afdeling voor chirurgische bloedstolling opgezet, die geleid wordt vanuit Leiden”, vult Koopman aan. “Straks werken er 80 mensen in Nederland en de VS aan onze producten. En dankzij The Medicines Company kunnen we andere projecten oppakken en uitbouwen, omdat we nu een groter bedrijf zijn.”

Na de overname ziet de toekomst er positief uit

Nu The Medicines Company ProFibrix heeft overgenomen, ziet de toekomst er positief uit. Öhrström: “Kleine, goedlopende bedrijven worden vaak overgenomen door een groot bedrijf. Het is echter minder gebruikelijk dat het kleine bedrijf na de overname alle werknemers kan behouden en de ruimte krijgt om verder te groeien.” Ook de toekomst van Fibrocaps ziet er goed uit. Öhrström: “Fibrocaps is ons meest succesvolle product. Op dit moment wordt een dossier over het product samengesteld dat de instanties in de VS en de EU die de medicijnmarkt reguleren, zullen beoordelen. Als deze instanties Fibrocaps goedkeuren, wat we binnen afzienbare tijd verwachten, kan het product zo de markt op.”

Service menu right