Bird Saver houdt vogels weg van visserslijnen op zee

Meer artikelen
Vogel op zee

Cuckoo Company ontwikkelt in samenwerking met dochteronderneming SaveWave een manier om zeevogels weg te houden bij de lange lijnen van vissersboten: de Bird Saver.

Binnenkort start het bedrijf samen met haar Noorse partner Mustad Autoline met veldproeven in de wateren van IJsland en de Verenigde Staten. Het project ontvangt financiële steun van Eurostars.

Biologische en economische schade verkleinen

Zeevogels en longline-vissers brengen elkaar flinke schade toe. “Aan het begin van de dag zetten de vissers tienduizenden haken uit met lijnen van soms meer dan 50 kilometer”, vertelt Wouter van Dam, productmanager bij SaveWave. “De vogels proberen het aas te pakken en haken zichzelf, waardoor ze verdrinken. De albatros wordt hierdoor zelfs met uitsterven bedreigd.” Naast deze biologische schade, ondervinden de vissers flinke economische schade. Ze verliezen aas en door de bijvangst van albatrossen mogen ze zelfs sommige gebieden niet meer in. Voor veel vissers betekent dit een verlies van ongeveer € 200 per dag en € 40.000 per boot per jaar.

Diervriendelijke technieken die ook aantrekkelijk zijn voor vissers

“De Bird Saver voorkomt dat vogels binnen een straal van 50 meter rond de schepen komen”, legt Van Dam uit. “Daarvoor gebruiken we geluidsignalen en laserstralen die de vogels afschrikken, maar verder niet schadelijk zijn. Dat zou ook niet passen bij ons bedrijf.” SaveWave, een dochteronderneming van Cuckoo Company B.V. die behoort tot de Orange Pearl Innovation Group, wil zeezoogdieren en vogels redden die sterven als bijvangst. Daarvoor ontwikkelt het bedrijf ecologische duurzame oplossingen die aantrekkelijk zijn voor vissers, omdat ze bijvoorbeeld minder aas verspillen en al hun haken kunnen gebruiken.

Dankzij subsidie nieuw werkveld ontdekken

Voor de Bird Saver werkt SaveWave samen met Mustad Longline. “Zij leveren de systemen, waarmee vissers hun lijnen automatisch uitzetten en worden regelmatig benaderd door scheepseigenaren of kapiteins die problemen hebben met bijvoorbeeld orka’s of vogels. Zij hebben dus het netwerk om de toepassing te verkopen, terwijl wij de techniek kunnen ontwikkelen.” Tot dit project ontwikkelden SaveWave en Cuckoo vooral sealife saving-technieken voor onder water. “Dit is een nieuw werkveld voor ons, dat we dankzij de samenwerking met Mustad Autoline en de subsidie van Eurostars kunnen ontdekken. Zonder die financiële bijdrage van Eurostars was het economisch risico te groot geweest voor ons.”

Prototype testen in IJsland en de Verenigde Staten

De afgelopen periode testte SaveWave de BirdSaver in de Noordzee. “Daar heb je geen longline-visserij en ook geen albatrossen, dus voerden we vanaf de vissersboten visafval aan de meeuwen. We hadden dan al snel honderden meeuwen achter de boot, die allemaal wegvluchtten als we de Bird Saver aanzetten. Dat belooft dus wat als we over een maand het prototype gaan testen met longline-vissers in IJsland en de Verenigde Staten. Ik heb hoge verwachtingen van hoe de vogelsoorten in die wateren reageren op ons product.”

Meer weten?

 

Service menu right