Goed voorbereid met Crowd Control Trainer

Meer artikelen
Man met EyeObserve, een ‘serious game’

Het ene goede idee kan zomaar de basis vormen voor het volgende. VSTEP maakte dit mee met de Crowd Control Trainer, ontwikkeld met ondersteuning van SBIR (Small Business Innovation Research). VSTEP-directeur Pjotr van Schothorst over wat je wel en niet moet doen met goede ideeën, en hoe je ze financiert.

VSTEP ontwikkelde enige tijd geleden EyeObserve, een ‘serious game’ om observanten van straatcamera’s te trainen in het waarnemen van verdacht gedrag. Klanten en andere belangstellenden kregen een demo onder ogen kregen. Zij toonden zich enthousiast over de grafische simulatie van grote groepen mensen op straat. “Iedereen vond de crowd er fantastisch uitzien”, blikt Van Schothorst terug. “Het was net in de tijd dat er in Duisburg en Hoek van Holland ernstige incidenten plaats hadden gevonden met mensenmassa’s. Wij dachten: daar moeten we iets mee. Helemaal, toen bleek dat grootscheepse oefeningen van politie en andere hulpdiensten met ‘crowd control’ kostbare aangelegenheden zijn, met honderden figuranten en afgezette locaties.”

Drie geldstromen

Het idee voor de Crowd Control Trainer was geboren; simulatie software waarmee hulpdiensten kunnen oefenen met de beheersing van mensenmassa’s in diverse virtuele omgevingen en situaties. VSTEP diende het in als voorstel voor SBIR ondersteuning. De beoordelingscommissie was enthousiast, maar er was onvoldoende budget voor een SBIR-opdracht. In tweede instantie bleek er toch een bedrag beschikbaar te zijn. Van Schothorst “Dat was minder dan we nodig hadden. We hebben toen de politie Rotterdam-Rijnmond benaderd voor aanvullend budget en voor een deel zelf geïnvesteerd.”

Doorslaggevend

Hoe was VSTEP bij SBIR uitgekomen? “Wij werken met een klein bureau dat zich specialiseert in subsidies. Zij weten wat de mogelijkheden zijn en seinen ons in als er iets voor ons tussen zit.” SBIR, zo stelt Van Schothorst, was doorslaggevend in de beslissing om de Crowd Control Trainer daadwerkelijk te gaan ontwikkelen. “Als je iets nieuws vanaf de grond wil opbouwen, is een dergelijke ondersteuning eigenlijk onmisbaar. Je bekostigt zoiets niet helemaal uit eigen zak.”

Zelf doen

Bij de ontwikkeling werkte VSTEP samen met de politie, TNO en de Universiteit van Utrecht. “Wij dachten een crowdsysteem van de universiteit in te kunnen bouwen in de Crowd Control Trainer. Maar daar waren hoge kosten aan verbonden. Bovendien had het niet de functionaliteit om virtuele barrières in te zetten. Dat zagen wij als een belangrijk onderdeel van de simulatie. We hebben toen besloten om dat onderdeel zelf te ontwikkelen en daarmee zelf te investeren. Zelf doen scheelt op veel fronten een hoop gedoe.” Inmiddels is de Crowd Control Trainer klaar en in gebruik bij klanten. De zelf ontwikkelde technologie is nu ook inzetbaar voor andere producten van VSTEP. “Die aanpak heeft dus op meerdere manieren zijn vruchten afgeworpen.”

Financiering

VSTEP financiert ontwikkelingen op verschillende wijzen:

  • subsidie, o.m. vanuit RVO.nl (in dit geval in de vorm van een SBIR-opdracht);
  • uit eigen omzet;
  • aanvullend via samenwerking met klanten;
  • een kleine lening van een mede-investeerder (een particulier uit het eigen netwerk).

Tip voor start-ups

Pjotr van Schothorst: “Ga met een goed idee niet meteen aan de slag. Zoek er eerst een klant bij die serieuze interesse heeft. Of zet crowdfunding in. Betrek ‘early adopters’ bij jouw ontwikkeling. Doe dat wel goed, met behulp van een videootje, een 3D print of een prototype. Als je een dergelijk voortraject niet bewandelt, loop je het risico dat je kosten maakt met een ontwikkeling waar onvoldoende vraag naar is. Of dat je er pas na de ontwikkeling achter komt dat jouw product niet schaalbaar is en dus onrendabel.”

SBIR ...

... staat voor Small Business Innovation Research. De overheid zet dit instrument in voor het vinden van innovatieve oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voert SBIR uit in opdracht van de Nederlandse overheid. Per oproep is het opdrachtgevend ministerie verschillend.

Meer informatie over SBIR.

Service menu right