Nieuwe inzichten energiebesparing dankzij INTERREG

Meer artikelen
Robert Linnekamp en Marcel Elswijk Reload IT

Gemeente Zaanstad laadt haar elektrische voertuigen op met zelf opgewekte zonne-energie. 

Het experiment was onderdeel van het INTERREG-project e-harbours, met gemeente Zaanstad als penvoerder. In e-harbours zochten Europese partners naar slimme oplossingen om duurzame energie in havengebieden te stimuleren. Wethouder Robert Linnekamp was verantwoordelijk voor het project, dat in februari 2014 is afgerond.

Waarom deed uw project mee aan INTERREG?

“Gemeente Zaanstad wil via e-harbours een actieve rol spelen binnen Europa. Daarom zijn we ook penvoerder van het project. Dat houdt in dat we niet alleen deelnemer, maar ook eindverantwoordelijke zijn. Daarnaast wil de gemeente met het project bijdragen aan haar milieuambities, door het elektrische wagenpark te verduurzamen. In het project hebben we het oplaadmoment van de auto’s gekoppeld aan de energieproductie van onze eigen zonnepanelen.”

Hoe is de samenwerking met Europese partners?

“We hebben de taken verdeeld. Iedereen heeft zijn eigen specialisme. Amsterdam onderzocht het inzetten van elektrische rondvaartboten als buffer voor duurzame energie. Malmö testte het flexibel opladen en inschakelen van huishoudelijke apparatuur en elektrisch vervoer op zonne- en windenergie. De opgedane kennis en ervaringen wisselen we uit onderling. Havens zijn grote energieverbruikers, dus met slimme oplossingen kun je heel wat bereiken. Van de oplossingen profiteren we straks allemaal.”

Op welke manier heeft INTERREG uw project verder geholpen?

“De samenwerking heeft ervoor gezorgd dat we de gebaande paden verlaten. Daaruit is bijzonder veel voortgekomen: een energiecontract gericht op energiebesparing, een slim oplaadmodel voor elektrisch vervoer met eigen duurzame energie, plannen voor een nieuw warmtenet, en vooral heel veel nieuwe inzichten. Het loont om je breed te oriënteren. Innovatie komt zelden uit je eigen sector, maar door samenwerking met mensen van buitenaf.”  

Meer lezen

Service menu right