Start-up maakt duurzame kinderwagens met ondersteuning WBSO

Meer artikelen
Duurzame kinderwagen Greentom

Een kinderwagen die deels uit gerecycled materiaal bestaat? Dat is mooi. Maar een kinderwagen van 100% gebruikte kunststof? Dat is zo innovatief, daar kun je de ondersteuning van de WBSO goed bij gebruiken.

"We kunnen daarmee een deel van onze kosten betalen. Als start-up is het zonde om dat geld te laten liggen", zegt bureaucoördinator Vivian Last van Greentom.

De kinderwagens en buggy’s van Greentom zien er strak uit. Modern design, frisse kleuren. Maar ronduit revolutionair is de wijze waarop het Zuid-Limburgse bedrijf ze maakt. "Ons uitgangspunt is om alleen met gerecycled materiaal te werken", zegt Last. "Hoe kun je daar vervolgens een kinderwagen van maken?"

Minder onderdelen

Het ontwerpproces leidde uiteindelijk tot een product met veel minder onderdelen: 48 in plaats van de pakweg 400 van concurrerende modellen. "We zijn dan ook niet uren bezig met de assemblage, maar slechts 5 minuten. Door het beperkte aantal arbeidsuren hoeven we in de toekomst ook niet te produceren in lagelonenlanden, maar dicht bij de afzetmarkt."

Ervaring met WBSO

Oprichter Bart Bost is al 30 jaar lang ontwerper van kinderwagens. "Hij maakte vóór Greentom al gebruik van de WBSO", zegt Last. "De regeling vergoedt een deel van de loonkosten van onze innovatieprojecten. Belangrijk is dat je van tevoren een reële inschatting maakt van het aantal arbeidsuren. Anders ontvang je te weinig subsidie of moet je juist aan het eind geld terugbetalen. En je moet ervoor zorgen dat iedereen zijn uren registreert."

Eenvoudig aan te vragen

"Toen we het voor ons eigen product wilden inzetten, deden we dit via een externe accountant. Maar eigenlijk heb je die niet nodig. Ik doe het nu al jaren zelf. Zo sparen we de kosten uit voor een intermediair."
De aanvraag duurt jaarlijks maar een paar uur, is Lasts ervaring. "Je logt via eHerkenning in en de site leidt je eenvoudig door de procedure heen."

Blijven innoveren

Greentom blijft innoveren. "Zo denken we aan een statiegeldsysteem waarbij consumenten hun kinderwagen na gebruik weer bij ons inleveren. We blijven voorlopig van de WBSO gebruikmaken. Het geld is er. Het is doodzonde om het te laten liggen, zeker als start-up."

Zoekt u ook financiering?

Ook starter en op zoek naar financiering? Bekijk de mogelijkheden die de overheid biedt.

Service menu right