Textielbedrijf reinigt nu duurzaam dankzij fiscaal voordeel

Meer artikelen
Moderna

Textielservicebedrijf Moderna opereert vanuit een nieuwe locatie die in vrijwel alle opzichten duurzaam is. Voor diverse investeringen werd gebruik gemaakt van de Energie Investeringsaftrek (EIA).

Aftrek voor meerdere energiezuinige investeringen

“Daar gaat ons levenswerk”. Met die sombere gedachte was technisch directeur Gert Stroeve er in de nacht van 9 oktober 2013 getuige van hoe de Moderna-fabriek van 100 bij 60 meter binnen 3 uur afbrandde. Als goed ondernemer, stroopte hij met zijn 2 zwagers-mededirecteuren de mouwen op. De ambitie: opening van een nieuwe fabriek op 9 oktober 2014.

Stoomloos

Na een enorme inspanning verrees in Hardenberg een jaar na de brand een spiksplinternieuwe gebouw. Het valt niet alleen op door de fraaie vormgeving, maar ook door veel investeringen in duurzaamheid. Textiel wordt stoomloos gereinigd met een gasreductie van 15-20%. 3.300 vacuümbuizen produceren warm water en dienen als zonneboiler.

"We vinden het belangrijk om zo verantwoord mogelijk met de planeet en de energiebronnen om te gaan."

LED met sensoren

Moderna maakte gebruik van EIA voor energiebesparende investeringen, zoals warmtewisselaars, LED-verlichting en een hogedruk ontwateringspers. “EIA was heel belangrijk”, zegt Stroeve. “De investeringen waren ook fiscaal verantwoord. We zijn een stap verder gegaan met LED-verlichting. Sensoren meten continu hoeveel kunstlicht nodig is, afhankelijk van het daglicht. Dat scheelt de helft van de energiekosten op verlichting.”

Planeet en profijt

Duurzaam produceren en ondernemen is voor Moderna een ‘way of life’. Veel klanten gaan die kant op. Daar willen wij niet bij achterblijven. Besparingen op stroom, gas en water zijn natuurlijk zeer welkom. Die zorgen voor lagere prijzen, en een sterke concurrentiepositie.”

Wilt u net als Moderna ook energiezuinig investeren met fiscaal voordeel? Dat kan met EIA.
 

Service menu right