Volendams verpakkingsmateriaal in Kosovo

Meer artikelen
header kosovo kivo.jpg

In 2013 kwam het Kosovaarse VM3 naar Nederland. Ze waren op zoek naar potentiële samenwerkingspartners voor een nieuwe productiefaciliteit voor flexibel verpakkingsmateriaal in Kosovo.

Visar Ramajli van VM3 ontmoette er Robert Kwakman, algemeen directeur van KIVO, een bedrijf voor plastic verpakkingen uit Volendam. Na een rondleiding door de fabriek in Volendam en diverse afspraken verder gingen ze samen het avontuur aan om een investering te doen in Kosovo.

Financiering vanuit PSI

Met medefinanciering vanuit het Private Sector Investeringsprogramma (PSI) zijn ze er inmiddels in geslaagd als eerste in Kosovo een productiefaciliteit op te zetten. Deze maakt gebruik van een innovatieve technologie om geprint flexibel verpakkingsmateriaal te fabriceren. Voorheen moesten ze de materialen nog importeren naar Kosovo. Nu bedient KIVO Kosovo ook de lokale markt. Toch richt ze zich in eerste instantie op de internationale markt. De investering maakt het voor KIVO mogelijk ook op de langere termijn kostenefficiënt te blijven produceren.

Snelle groei

Het is bijzonder hoe dit bedrijf in zo’n korte tijd vanaf 'greenfield' is opgezet, in 12 maanden van goedkeuring PSI tot in productie. Tussen februari en juli heeft het bedrijf al 890 ton aan materiaal geproduceerd, oftewel 54 vrachtwagens vol. Veel meer dan vooraf voorzien. Er zijn 57 mensen in dienst die in meerdere ploegendiensten werken. Vanaf september verwacht KIVO op volle sterkte te draaien. Ook al is de technologie nieuw voor Kosovo, het is de partners toch gelukt de medewerkers in korte tijd goed op te leiden. Binnen 4,5 jaar verwachten ze de investering te hebben terugverdiend.

Succesfactor

Een van de succesfactoren van dit project is waarschijnlijk het goed gebalanceerde partnerschap. Beide partners hebben een gelijkwaardige rol in de joint venture, en beide zijn zeer betrokken. Zo zijn er tot nu toe constant medewerkers van KIVO Nederland in Kosovo aanwezig om het opbouwproces te ondersteunen. Ook nu tijdens de operationele fase zijn er altijd mensen uit Nederland op de fabriek in Kacanik.

Kennis delen

KIVO kijkt verder dan alleen naar de cijfers van het bedrijf in Kosovo. Zo zijn ze ook bereid hun kennis over de technologie en investeren in Kosovo te delen met andere partijen. Ze krijgen regelmatig bezoek van andere investeerders die geïnteresseerd zijn in hun succesverhaal. Ook is KIVO Kosovo in gesprek met lokale technische universiteiten over mogelijke samenwerking. Deze fabriek laat zien wat er in Kosovo mogelijk is: in zo’n korte tijd een commercieel succes opbouwen.

Meer informatie

Er is aanvullende informatie beschikbaar over PSI en deze projecten. In 2014 sloot het PSI.

Service menu right