Wijn uit Georgië

Meer artikelen
Georgië

Georgië is het land van de wijn, maar biedt nog veel meer kansen voor Nederlandse ondernemers. Dat vertelt Eric Tas, projectadviseur voor de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Hij bezocht het land meerdere keren.

Georgië heeft een turbulent verleden met vele interne problemen en revoluties. Na de onafhankelijkheid in de jaren negentig vond er nog een revolutie plaats in 2003 en was er in 2008 oorlog in Zuid-Ossetië en Abchazië.

Vruchtbare grond

Het land kent veel klimatologische variatie. Van zeeniveau tot bergtoppen. Er heerst verder een subtropisch, zeer vochtig klimaat. Daardoor zijn de gronden erg vruchtbaar.

Wijn en toerisme

Georgië staat bekend om zijn druiven, waarvan al eeuwenlang wijnen worden gemaakt, en van zijn citrusvruchten. Daarnaast zijn thee en tabak belangrijke exportproducten en is het toerisme ook in opkomst.

Gericht op Europa

Het land heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in de transitie naar een open economie. Het is dan ook sterk op Europa gericht voor zijn handel. Daardoor is het eenvoudiger om te exporteren naar Georgië en is er een erg transparant beleid. Niet voor niets staat het land in de top 10 van de Doing Business-ranglijst van de Wereldbank.

Kansen in groente- en fruitsector

Op exportgebied liggen er kansen voor ondernemers in de groente- en fruitsector. Er is in deze sector ook een sterke behoefte aan vakkennis en technologische vernieuwingen.

Lokale partner

Nederlanders met plannen om te ondernemen doen er goed aan een lokale partner in de arm te nemen die de cultuur en mensen kent. Neem contact op met RVO.nl en met de ambassade in Tbilisi. Zij kunnen helpen met tips over de stap naar Georgië en het vinden van betrouwbare lokale partners.   

Service menu right