Zakendoen in Algerije

Gepubliceerd op:
17 mei 2021
Laatst gecontroleerd op:
25 oktober 2023

Algerije staat bekend als Noord-Afrikaans land met een enorme woestijn. Het ligt dichterbij dan de meeste mensen beseffen: de hoofdstad Algiers ligt op dezelfde hoogte als de Spaanse stad Málaga. Toch is Algerije over het algemeen minder in beeld als handelspartner voor Nederlandse bedrijven dan bijvoorbeeld Egypte. Hoe doet u er zaken en waar liggen uw kansen? En waar vindt u informatie over IMVO? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Algerije.

Inwoners en maatschappij van Algerije

Als u zaken wilt doen in Algerije, is het goed om iets van de (politieke) geschiedenis van het land te kennen. Algerije heeft te maken gehad met veel rijken en dynastieën, waaronder Arabische dynastieën en het Ottomaanse rijk, tot Frankrijk het land koloniseerde in 1830. Halverwege de 20e eeuw volgde een onafhankelijkheidsstrijd en in 1962 werd Algerije onafhankelijk. In de jaren 90 woedde er een burgeroorlog tussen het leger en een extremistische islamitische beweging.

Vandaag de dag is Algerije een presidentiële republiek. De FLN is er sinds 1962 aan de macht. President Bouteflika, die 20 jaar aan de macht was, stapte in 2019 op.

Algerije heeft een erg jonge bevolking. 30% van de Algerijnen is jonger dan 15 jaar (ter vergelijking: in Nederland is dat 16,3%). Daarnaast is er een grote Algerijnse diaspora in Europa, vooral in Frankrijk. Arabisch is de nationale taal maar de Amazigh (ongeveer een vijfde van de bevolking) spreken ook Tamazight. In het zakendoen is de spreektaal tijdens vergaderingen meestal Frans of Arabisch. 99% van de Algerijnse bevolking zijn soennitische moslims.

De Sahara beslaat vier vijfde van het landoppervlak van Algerije maar ruim twee derde van de Algerijnen woont in steden, vooral aan de kust. De hoofdstad Algiers is verreweg de grootste stad met bijna 3 miljoen inwoners. Op de Human Development Index van de Verenigde Naties staat Algerije op de 91e plaats, vergelijkbaar met Libanon en Moldavië.

Economie van Algerije

Algerije is vooral afhankelijk van de productie van olie en gas, die samen een derde van het bnp van Algerije vormen. Door deze nadruk op industrie is Algerije niet meer zo zelfvoorzienend in landbouw als het eens was.

De belangrijkste handelspartners van Algerije zijn Frankrijk, Italië, Spanje en de Verenigde Staten. Het land importeert het meeste uit China, Frankrijk en Italië, en exporteert het meeste naar Italië, Frankrijk en Spanje. Bekijk voor meer informatie over de Algerijnse import en export de data van World Integrated Trade Solution.

Recente economische ontwikkelingen

Tijdens de coronapandemie daalden de olieprijzen en kwam het land in een recessie terecht. Het bbp kromp met bijna 5%. De economie veerde wel terug in de jaren erna. Het begrotingstekort is gedaald door meer inkomsten uit belastingen. In 2023 had Algerije te maken met hoge inflatie.

De Wereldbank heeft in 2021 een rapport gepubliceerd over de economische situatie van Algerije. Download het rapport 'Algeria Economic Monitor, Spring 2021: Accelerating Reforms to Protect the Algerian Economy' op de website van de Wereldbank.

Wilt u meer weten over de recente economische ontwikkelingen in Algerije? Bekijk dan ook de analyse van de Wereldbank.

Handel Nederland – Algerije

Voor Nederland staat Algerije op nummer 93 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (voorlopige cijfers 2022). In 2021 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Algerije € 485,0 miljoen.

Meer weten? De volgende bronnen bieden meer handelscijfers van Algerije:

Handelsrelatie EU-Algerije

In 2002 hebben de EU en Algerije een 'association agreement' getekend. Het doel van dit verdrag was om voor september 2020 alle tarieven te hebben ontmanteld; en op een paar na is dat gelukt. Kijk voor meer informatie over dit akkoord met Algerije op de website van de Europese Commissie.

Zakelijke kansen in Algerije

Algerije biedt goede kansen voor Nederlandse ondernemers. Bijvoorbeeld in de afval- en landbouwsector. Onder deze paragraaf vindt u rapporten over deze sectoren.

Afvalverwerking

Er zijn goede kansen voor Nederlandse bedrijven in de afvalinzameling. Denk aan:

  • expertise van gescheiden inzameling, logistiek en afvaloverdracht;
  • recycling (scheidingstechnieken, compostering, marketing PET-afval);
  • afvalwater- en waterbeheer en saneringstechnologieën.

Tuinbouw

Algerije heeft een opkomende tuinbouwsector. Die biedt interessante kansen voor Nederlandse ondernemers. De Algerijnse bevolking groeit en de vraag naar verse producten het hele jaar door neemt toe.

De landbouwraad van de Nederlandse ambassade in Algerije heeft een studie gemaakt naar de Algerijnse glastuinbouw en de kansen voor samenwerking in de sector. Het rapport onderzoekt welke vormen van samenwerking mogelijk zijn in de sector.

U kunt het rapport downloaden op de website van Agroberichten: Sector study Algerian greenhouse horticulture.

Landbouw

Landbouwproductie vindt in Algerije vooral plaats in het noordelijke kustgebied en enkele belangrijke oasegebieden net ten zuiden van het Atlasgebergte. De landbouwontwikkeling loopt wat achter vergeleken met Marokko en Tunesië. Algerije produceert aardappelen, dadels en andere zuidvruchten.

Nederland kan een rol spelen in het verhogen van de productie, de kwaliteit en een efficiënter gebruik van water en energie. Ook op het vlak van gewasbescherming en bemesting is er behoefte aan kennis en technologie.

Lees meer over de kansen voor Nederlandse ondernemers op de website van Agroberichten Buitenland.

Watergebruik in de landbouw

De ambassades in Rabat en Algiers lieten in maart 2021 een studie uitvoeren over watergebruik in de landbouw in Marokko, Algerije en Tunesië. Bekijk het rapport op de website van Agroberichten.

Aardappelverwerking

Aardappelverwerking in Algerije is een kleine economische sector. Minder dan 1% van alle aardappels wordt verwerkt tot frites of chips. Om deze sector te laten groeien, moeten bedrijven in Algerije aardappelen voor langere periodes kunnen opslaan. Goede klimaatbeheersing en hogere opslagtemperatuur zijn daarbij grote uitdagingen.

Kansen voor Nederlandse ondernemers zijn er op de korte termijn voor opslag- en verwerkingsadviseurs. Op de lange termijn voor verwerkingsbedrijven, opslag- en klimaatbeheerders en verpakkingsbedrijven.

Heeft u vragen over zakelijke kansen in Algerije? Of bent u op zoek naar zakenpartners? Neem dan contact op met onze regio-adviseurs. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Ondernemen in Algerije

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Algerije. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Algerije staat op plaats 157 in de Ease of Doing Business 2020.

Hulp bij financiering nodig?

Wij helpen u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering hoe wij u kunnen helpen. Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Algerije mogelijk zijn. 

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen

Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland. Zo kunt u helpen de lokale situatie te verbeteren, bouwt u aan een goede reputatie en een toekomstbestendige onderneming.

De Nederlandse overheid verwacht dat u als ondernemer de risico's voor mens en milieu in uw bedrijfsvoering én in de internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.  

Onderzoek de risico's

Ondernemen is niet zonder risico's. Elk land biedt uitdagingen. De volgende bronnen geven u een eerste indruk van mogelijke IMVO-risico's. Het is belangrijk dat u deze zelf goed onderzoekt, voordat u zakendoet in het buitenland. Blijf ook op de hoogte van lokale ontwikkelingen.

Meer weten of hulp nodig?

Exportregels

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:

Tijdelijke invoer

Voert u tijdelijk producten in? Kijk op de website van de Kamer van Koophandel óf en voor welke producten u een ATA-carnet kunt gebruiken.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u meer informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Hulp van de ambassade

De ambassade in Algiers staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen over Algerije. De medewerkers kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lees meer over wat de ambassade voor u kan betekenen bij het zakendoen in Algerije.

Meer weten?

Vragen over ondernemen in Algerije?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

Bent u tevreden over deze pagina?