Ondernemerslab Twente stimuleert ondernemende jongeren

ROC Twente leidt studenten op voor ruim 300 beroepsopleidingen op verschillende niveaus en via diverse leerwegen, verdeeld over 12 MBO Colleges.

Voor studenten die een eigen bedrijf of als zelfstandig ondernemer willen starten is ondersteuning mogelijk. Sinds 2010 werkt de onderwijsinstelling intensief samen met de Regionale Organisatie Zelfstandigen (ROZ), een adviesorganisatie voor starters en ondernemers in Twente en de Achterhoek.

Experimenteren

Alle faciliteiten van het ROZ staan de studenten ter beschikking. De bedrijfsadviseurs en coaches helpen studenten van het ROC bijvoorbeeld bij het opstellen van een ondernemingsplan en bij het opzetten van hun onderneming. Daarnaast verzorgt het ROZ colleges over ondernemerschap.
In het Ondernemerslab Twente kunnen de studenten experimenteren met ideeën, de haalbaarheid van hun plannen onderzoeken en werken aan hun ondernemersvaardigheden. Ze kunnen tijdens, maar ook nog na hun studie advies van de ROZ krijgen over het starten van een eigen bedrijf. Gemiddeld werkt een student een halve tot een hele dag per week in het Ondernemerslab bij de ROZ, afhankelijk van de opleiding die ze volgen. De mogelijkheid om te participeren in het ondernemerslab is voor alle studenten uit alle opleidingen beschikbaar.

Leerzaam studentbedrijf

Praktijkervaring voor studenten staat bij ROC van Twente hoog in het vaandel. Naast het Ondernemerslab Twente zijn studentbedrijven dan ook een belangrijk onderdeel van het ondernemerschapsonderwijs. De opleiding Toerisme heeft bijvoorbeeld een studentbedrijf / reisbureau opgezet en er wordt door studenten een klimmuur geëxploiteerd op de Universiteit Twente. De leerlingen die voor een studentbedrijf kiezen, zijn soms van huis uit al ondernemend en krijgen op deze manier de kans om hun drang in daden om te zetten.
Timmerman: “De mate waarin een studentbedrijf succesvol is, is niet het belangrijkste resultaat; belangrijker is dat het proces leerzaam is voor de studenten. Dat monitoren we tijdens gesprekken tussen student, docent en de ROZ-bedrijfsadviseur. Sommige studentbedrijven zijn naast succesvol ook vooral inspirerend!.”

“Een van de grootste uitdagingen is om alle studenten te bereiken met het ondernemerschapsonderwijs. Dat is best lastig; ROC Twente telt 20.000 studenten. We onderzoeken daarom of een app over ondernemerschapsprojecten en -onderwijs daarvoor geschikt is.”

Wat kunt u leren van dit project?
Samenwerken met een organisatie voor zelfstandig ondernemers is erg belangrijk gebleken bij de ontwikkeling van ondernemerschapsonderwijs op ROC van Twente. Door gebruik te maken van het netwerk van een bestaande organisatie, is het veel makkelijker om aansluiting te krijgen bij de regionale arbeidsmarkt.

Contact

ROC van Twente: Bert Timmerman, projectleider
www.ondernemerslabtwente.nl

Service menu right