MVO Roemenië: praktijkvoorbeeld: Van Wijk Logistics

In dit praktijkvoorbeeld leest u het verhaal van een Nederlandse MVO'er die onderneemt in Roemenië.

Na de val van de Roemeense dictator Ceaucescu in 1989 begon Ad van Wijk, directeur van Van Wijk Logistics, hulpgoederen te transporteren naar Roemenië. Tijdens een van deze ritten ontmoette hij zijn latere Roemeense zakenpartners. Met hen zette hij een lokaal transportbedrijf op in Cluj-Napoca. Op dit moment heeft Van Wijk Logistics 9 eigen vestigingen in Roemenië, waaronder het officiële importeurschap van DAF trucks NV. Het hoofdkantoor is in Cluj gevestigd. Het bedrijf is hiermee een van de grotere bedrijven in Roemenië. Maatschappelijk betrokken ondernemen (MBO) met zijn Nederlandse bedrijf leidde dus tot het opzetten van bedrijven in Roemenië.

MVO onbekend begrip

MVO was nog een onbekend begrip toen Van Wijk in 1992 in Roemenië begon met een transportbedrijf bestaande uit twee auto’s. Voor de ondernemer komt het helpen van de lokale bevolking dan ook meer voort uit persoonlijke doelstellingen dan uit bedrijfsstrategische overwegingen. Er zitten zeker ook zakelijke voordelen aan een maatschappelijk verantwoord beleid, maar voor Van Wijk komt dat niet op de eerste plaats. Bovendien, zo stelt hij, moet het vanuit het hart komen om succesvol te zijn. "Door het hebben van de juiste motivatie trek je ook de juiste mensen aan," zegt hij. "De mensen die het zien." Voor Van Wijk Logistics is MVO dan ook een voorwaarde voor én reden van succes.

Sociaal beleid

Het bedrijf heeft altijd geprobeerd een bijdrage te leveren aan de omgeving door een goed personeelsbeleid te voeren, donaties te doen aan lokale goede doelen, en activiteiten te ontwikkelen ten behoeve van de gemeenschap waarin het bedrijf opereert. Recentelijk heeft Van Wijk Logistics een stichting opgericht die zich gaat richten op lokale sociale problemen. Het bedrijf heeft hiervoor speciaal een medewerker aangetrokken die zich uitsluitend gaat bezighouden met de stichting. De activiteiten zullen zich voornamelijk richten op het opzetten van een kindertehuis, het leveren van nieuwe apparatuur aan ziekenhuizen en het geven van voorlichting over veel voorkomende problemen in de lokale gemeenschap. Het bedrijf Van Wijk Logistics kan ook voor de stichting een belangrijke rol spelen als transporteur. De stichting zal ook goede ideeën van eigen medewerkers gebruiken waardoor de betrokkenheid wordt vergroot. Deze ideeën kunnen betrekking hebben op hun eigen werksituatie of op de gemeenschap waarin zij wonen.
 

Service menu right