Gebouwen

PoptaDelft - duurzaam gebouw

Gaat u aan de slag met energie besparen en opwekken van duurzame energie in uw gebouw of woning? Check dan eerst bij ons de mogelijkheden voor subsidie, fiscaal voordeel, advies en ondersteuning.

Voor wie?

Een school, een woning, kantoorgebouw, non-profit, een ziekenhuis of sportaccommodatie? Elke type gebouw stelt zijn eigen eisen aan de energiehuishouding. RVO.nl helpt u de juiste besparingskeuzes te maken. Of het nu gaat om de techniek, het vinden van partners of de financiering.

Advies en kennis energiebesparing in gebouwen

 • Bent u een innovatieve ondernemer, die wil innoveren in de bouw dan biedt RVO.nl ondersteuning bij energieneutrale en of energieleverende gebouwen.
 • Bouwers bieden wij tools en informatie voor het energiezuinig of energieneutraal bouwen of renoveren van woningen en kantoren.
 • Professionele verhuurders, zoals woningcorporaties en vastgoedeigenaren, hebben in het Energieakkoord afgesproken dat zij hun voorraad gaan verduurzamen. Daarvoor hebben we bij RVO.nl subsidies en ondersteuning.
 • Ruim 400 bouwprojecten vindt u in de voorbeeldendatabase.

Gemeenten en energie besparen

 • Wilt u ondernemers en instellingen ondersteunen, bekijk onze instrumenten.
 • Neem contact op met de expertteams rondom transformatie, rondom eigenbouw en rondom het vlottrekken van bouwprojecten.
 • Op www.duurzaamgemeentelijkvastgoed.nl staat informatie over beleid en aanpak, beheer, financiën, juridische aspecten en praktijkvoorbeelden en links naar relevante organisaties.
 • In gebieden, wijken of steden is nodig om de leefbaarheid voor burgers en werknemers te vergroten, om te kunnen voldoen aan de energie-eisen aan gebouwen en is belangrijk voor de economische ontwikkelingen in de regio's. RVO.nl biedt daarom subsidies, instrumenten, informatie en een kennisbibliotheek over het verbeteren van kantoren, scholen, winkelcentra, bedrijfshallen en woningen.

Particulieren die energie willen besparen

 • Particuliere woning- en appartementseigenaren en Verenigingen van Eigenaren kunnen gebruik maken van de Subsidie energiebesparing eigen huis. Hiermee ontvangt u subsidie voor isolatie van dak, gevel, spouwmuur, vloer/bodem en het aanbrengen van hoogrendementsglas. Op aanvullende energiebesparende maatregelen, zoals isolerende deuren en kozijnen, ontvangt u extra subsidie. Wie zijn héle huis of gebouw voorziet van een zeer energiezuinig pakket aan maatregelen, krijgt een bonus bovenop de subsidie.
 • Met de subsidieregeling ISDE kunt u als particulier een tegemoetkoming krijgen voor de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels bij RVO.nl.
 • Wilt u uw eigen woning aanpakken, dan kunt u bij Milieu Centraal terecht voor consumentenvoorlichting over het energielabel, zonnepanelen en isolatie.

Netwerken en kennis delen over gebouwen en energiebesparen

Via www.energieplein20.nl kunt u met andere ondernemers samenwerken aan het verbeteren van de gebouwde omgeving.

Infograhpic duurzaam gebouw

 

 

 

 

Service menu right