Menu Zoeken

Duurzame gebouwen

duurzaam hoofdkantoor Apenheul

Duurzame gebouwen zijn duurzaam gebouwd en worden duurzaam gebruikt en beheerd. Door energiebesparing, verantwoord materiaalgebruik en een gezond binnenklimaat.

​De levenscyclus van een gebouw bestaat uit verschillende fasen: de gebouwfasen. De verschillende gebouwfasen bieden natuurlijke momenten om het gebouw te verduurzamen.

Voordelen

Wie investeert in duurzame gebouwen profiteert van: Energy Service Companies of ESCo's. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland ondersteunt de introductie van Energy Service Companies (ESCo's) met onderzoek en standaardcontracten. Bovendien werken we mee aan de totstandkoming van een ESCo van de gemeente Rotterdam.

Wet- en regelgeving

Bij beheer en onderhoud van een gebouw heeft u te maken met de Wet milieubeheer (het Activiteitenbesluit) en de EPBD (het Energielabel). Door slim te combineren, gaat u efficiënt te werk.

Wat is de rol van RVO.nl?

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland zet zich in om de vastgoedketen te verduurzamen:

  • bij de groeiende vraag naar duurzaam vastgoed;
  • door energiebesparing en daardoor kostenbesparing: de investering betaalt zich terug;
  • voor een bijdrage aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) en een positief imago;
  • voor een aangenaam en gezond binnenklimaat: hogere medewerkerstevredenheid en -productiviteit, minder ziekteverzuim;
  • door het ontwikkelen van instrumenten;
  • door het verspreiden van kennis via publicaties, zoals de Duurzame Gebouwen Nieuwskrant;
  • door het Platform Duurzame Huisvesting actief te ondersteunen en aan projecten van het platform mee te werken, zoals Greenlease, Prestatiecontracten, verduurzamen van het retailvastgoed en het gebruik van duurzame energie te bevorderen;
  • door het ondersteunen van de MJA-deelnemers uit verschillende sectoren;
  • door samen te werken met de Dutch Green Building Council (DGBC).

Instrumentenvergelijking

De Instrumentenvergelijking Verduurzaming Gemeentelijk Vastgoed biedt een overzicht van 15 bestaande instrumenten voor het verduurzamen van gemeentelijk vastgoed. Bent u een gemeentelijk beleidsmedewerker of  hoofd vastgoed- en gebouwbeheer bij gemeenten die zich bezighoudt met de verduurzaming van gemeentelijk vastgoed? Het overzicht helpt u te bepalen welk instrument het beste aansluit op uw verduurzamingspraktijk. U vindt de Instrumentenvergelijking bij 'Downloads' onderaan deze pagina.

Opdrachtgever(s)

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voert Duurzame gebouwen uit in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

 

Download: 

Bent u tevreden over deze pagina?

Service menu right