Zorginstellingen

Meer artikelen
duurzaam hoofdkantoor Apenheul

Binnen het totale budget van een zorginstelling zijn de energiekosten relatief beperkt. Maar binnen het budget van de facilitaire dienst zijn energiekosten zeker substantieel. Bovendien zijn energiekosten bij uitstek een post die met weinig inspanning te beïnvloeden is. En elke euro die niet aan energie wordt besteed, kan binnen de instelling aan andere zaken worden uitgegeven.

Uit onderzoek blijkt dat bij zorginstellingen met eenvoudige maatregelen al snel 15% op het energieverbruik bespaard kan worden. Een besparing van ongeveer € 2,50 per vierkante meter levert een gemiddelde instelling al snel € 20.000 per jaar op. Besparingen tot 20% zijn mogelijk indien duurzame maatregelen al in het ontwerp worden toegepast (zie digitaal artikel van Energievastgoed).

Wetgeving

Gebruikt uw zorginstelling meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 gas per jaar? Dan moet u energiebesparende maatregelen nemen, als u de kosten hiervoor in minder dan 5 jaar kunt terugverdienen. Deze maatregelen worden per sector vastgelegd. Als uw bedrijf jaarlijks meer dan 200.000 kWh stroom of 75.000 m3 gas gebruikt, kan de gemeente eisen dat u een energiebesparingsonderzoek uitvoert.
 
Verkoopt u uw bedrijfspand of verlengt of vernieuwd u de huurovereenkomst? Dan bent u verplicht een energielabel te overleggen
 
Heeft uw airconditioningsysteem op gebouwniveau een koelvermogen van meer dan 12KW? Dan bent u verplicht een maal in de 5 jaar het airconditioningsysteem te laten keuren. Een goed afgesteld aircosysteem bespaart 10% tot 30% aan energie.

MJA-aanpak voor UMC’s

In Nederland zijn de 8 universitaire medische centra deelnemer van de Meerjarenafspraak Energie-efficiency 2001-2020 (MJA3). De MJA3-deelnemers hebben een convenant getekend waarin is afgesproken dat zij per jaar 2% energie-efficiency bereiken. RVO.nl helpt de MJA3-deelnemers bij het opstellen van een Energie efficiency plan (EEP) en monitort de resultaten via het Elektronisch Milieu Jaarverslag (EMJV).

De MJA3 deelnemers zijn:

  • Academisch Medisch Centrum
  • Academisch Ziekenhuis Maastricht
  • Erasmus MC
  • Leids Universitair Medisch Centrum
  • UMC St Radboud
  • Universitair Medisch Centrum Groningen
  • Universitair Medisch Centrum Utrecht
  • Vrije Universiteit Medisch Centrum (VUmc)

Hulpmiddelen voor zorginstellingen

De checklist (zie download) helpt u om op een gestructureerde wijze energie te besparen. Met het stappenplan selecteert en implementeert u in 5 stappen maatregelen die passen bij uw instelling. Het gaat vooral om kleinschalige energiebesparende maatregelen met een beperkte terugverdientijd. Daarom is deze aanpak ook geschikt als u uw vastgoed huurt. Om de maatregelen uit te kunnen voeren is overleg met de verhuurder vaak niet noodzakelijk. Om deze aanpak tot een succes te maken is geen externe inhuur nodig.

De stooklijn onder het mes (zie download): optimalisering van installaties in de gezondheidszorg vindt u in Onvoldoende comfort wordt vaak veroorzaakt door een niet goed ingeregelde installatie of een onjuist ingestelde stook- of koellijn. Als de inregeling niet aansluit bij de werkelijke koude- en warmtebehoefte, veroorzaakt dat ongemak voor de gebruikers. Uw installateur kan de weersafhankelijke regeling van de cv-installatie opnieuw instellen. Het goed inregelen van de stooklijn bij een zorginstelling verdient zich binnen een jaar terug.

Downloads:

Service menu right