Innoveren met processen en financiering

Meer artikelen
Woningbouw - Duurzaam Ondernemen

Er is een andere aanpak nodig om tot energieleverende gebouwen te komen met behoud van kwaliteit en binnen budget. Niet alleen door innovaties in technieken maar ook door innovaties in processen en financieringsconstructies.

Door procesinnovaties kan je flexibel inspelen op veranderende klantvragen, inpassing van nieuwe technieken en energiedoelstellingen.

Procesaanpakken in de bouw

Financieringsconstructies voor de bouw

  • Het vastleggen van gegarandeerde energiebesparing gebeurt in een energieprestatiecontract. Het is één van de manieren om tot energiebesparing te komen. In een dergelijk contract worden energiediensten beschreven die de uitvoerende partij op zich gaat nemen. De uitvoerende partij wordt ook wel Energy Service Company of ESCo genoemd.
  • Als financieringsconstructie wordt steeds meer gebruik gemaakt van geïntegreerde contractvormen waarin meer diciplines en levensfasen van een gebouw samen komen in één contract. Het Rijksvastgoedbedrijf maakt bijvoorbeeld het meest gebruik van DBFMO bij geïntegreerde contracten. Bij DBFMO (design, build, finance, maintain en operate) worden ontwikkeling, bouw, financiering, onderhoud en facilitaire dienstverlening gecombineerd en aanbesteed aan één private partij.
  • Ook Bouwers die kiezen voor ambities als Nul op de Meter of energieleverend maken gebruik van Energieprestatiecontracten.

Subsidieregelingen in de bouw

Fiscaal voordeel

  • Via de Energie-investeringsaftrek (EIA) kunt u fiscaal voordeel behalen en investeren in energiezuinige technieken en duurzame energie.
  • Via de MIA\Vamil regeling kunt u fiscaal voordelig investeren in milieuvriendelijke producten of bedrijfsmiddelen en innovatieve milieuvriendelijke producten sneller op de markt brengen.

Ondersteuning en samenwerking

Service menu right