Makelaars Energielabel

Meer artikelen
makelaarsetalage

Alle verkopers van woningen en utiliteitsgebouwen zijn verplicht om aan de koper een geldig energielabel te geven. Doen zij dit niet dan riskeren ze een boete.

Er zijn twee soorten energielabels:
  • Definitief energielabel woningen
  • Energielabel utiliteitsgebouwen
Als makelaar bent u verplicht voor uw klanten om het energielabel te vermelden in advertenties. Bijvoorbeeld op woningaanbodwebsites, in etalages en gedrukte media.
 
Verder kunt u zich laten opleiden tot erkend deskundige.

Registratie energielabel en boete

Woningeigenaren zijn verplicht om bij de overdracht van een woning een definitief energielabel te registreren. Dit kan op www.energielabelvoorwoningen.nl. Een koper of huurder kan op ep-online zien of voor het betreffende adres een definitief energielabel geregistreerd is. Gebeurt dit niet? Dan riskeren woningverkopers een boete die kan oplopen tot € 405.

Verkopers van utiliteitsgebouwen zijn verplicht een energielabel utilititeitsgebouwen op te stellen. Ook zij kunnen een boete ontvangen als ze niet aan deze verplichting voldoen. Een boete voor bijvoorbeeld kantoren kan oplopen tot € 20.250.

Zonder energielabel mag een notaris de overdracht overigens wel afhandelen.

Energielabel verplicht voor nieuwbouwwoning

Het energielabel is ook verplicht bij de oplevering van een nieuwbouwwoning. De makelaar, verkoper of verhuurder mag het afschrift van het energielabel uitprinten en overhandigen aan de nieuwe koper of huurder. Het pdf-document kan nooit als officiële documentatie gebruikt worden bij verkoop. Het heeft geen juridische waarde. Het officiële en definitieve label is enkel online te vinden op www.ep-online.nlDit gaat op dezelfde manier als bij verkoop van een woning, door in te loggen op energielabelvoorwoningen. In veel gevallen is de verkoper geen natuurlijk persoon. In die gevallen kan de verkoper inloggen met het zakelijk account.

Advertentieplicht bij koop en verhuur

Verkoopt of verhuurt u uw woning via een makelaar met een geldig energielabel? De makelaar die uw woning aanbiedt op de woningmarkt moet in de advertenties in commerciële media, de letter of een lettercombinatie van het energielabel vermelden. Lees ook BEG Artikel 2.3. Ter ondersteuning van deze advertentieplicht is er een set energielabel-logo’s die u kunt downloaden.

Verkoopbrochure als bewijslast

Woningeigenaren die een energielabel aanvragen, moeten de energiemaatregelen in hun huis kunnen bewijzen. De verkoopbrochure geldt als onderdeel van de bewijslast bij de aanvraag van een energielabel. Met de verkoopbrochure kunnen ze alle maatregelen tegelijk bewijzen. Daarom verzoekt RVO.nl makelaars dringend om de verkoopbrochure volledig aan woningeigenaren te geven.

Lijst energiemaatregelen voor verkoopbrochure

Onderaan deze pagina vindt u de overzichtspagina ‘Woningkenmerken voor registratie energielabel’. Deze lijst kunt u opnemen in uw verkoopbrochure. Zo kan een makelaar alle energiemaatregelen in een huis aanvinken. Daarna ondertekent hij de pagina. De woningeigenaar kan de verkoopbrochure vervolgens uploaden in de webapplicatie voor het energielabel. Uiteraard gelden de afspraken over de verkoopbrochure ook voor makelaars die niet zijn aangesloten bij NVM, VBO Makelaar, Vastgoed Pro of NVR.

 

Service menu right