Handhaving en ILT

Meer artikelen
Energielabel gebouwen utiliteit en bedrijfspand

De Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) is belast met de controle en handhaving rond de registratie van energielabels voor woningen en utiliteitsgebouwen en die van airconditioningsystemen.

Energielabel Woningen en utiliteit

ILT controleert of het energielabel is overhandigd bij de verkoop, een nieuwe verhuur of de oplevering van een gebouw. Is dit niet het geval dan legt de ILT een boete op van maximaal € 405,- voor woningen en € 20.250,- voor utiliteitsgebouwen.

Vragen over handhaving en controle

Woningen

Heeft u als eigenaar van een woning een brief van de ILT ontvangen of heeft u vragen over handhaving en controle? Neemt u dan contact op met de helpdesk energielabel.

Helpdesk Energielabel

Tel.: 0800 0808 (maandag tot en met donderdag tussen 8:00 en 20:00 uur en op vrijdag tussen 8:00 en 17:00 uur)
Email: helpdesk@energielabel.nl

Utiliteit

Heeft u als eigenaar van een utiliteitsgebouw vragen over handhaving en controle? Neemt u dan contact op met de ILT.
Heeft u andere vragen? Neemt u dan contact op met RVO.nl via het contactformulier.

Airconditioningsystemen

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is tevens belast met de handhaving van de voorschriften t.a.v. deze keuring van airconditioningsystemen. Zij kunnen op grond van artikel 120b van de Woningwet bij overtreding van de voorschriften, een last onder bestuursdwang of een last onder dwangsom opleggen. Voor nadere informatie over handhaving en toezicht van deze keuring zie de website van de ILT.

Service menu right