Installateur kiezen

Meer artikelen
zonnepanelen

Huur een gecertificeerde deskundige in om de keuring van uw installaties uit te voeren. Alleen dan voldoet u aan de regels van deze europese verplichting.

EU-landen zijn verplicht maatregelen te nemen om de energieprestatie van gebouwen te verbeteren. Het nemen van energiebesparende maatregelen na de EPBD-keuring is goed voor het milieu en bespaart u al snel 10% tot 30% op de jaarlijkse energiekosten voor koeling.

Wie mag uw installatie keuren?

Afhankelijk van klasse en bouwjaar van het airconditioningssysteem is er een uiterste eerste keuringsdatum vastgesteld. De deskundige moet in het bezit zijn van het diploma: 'EPBD-airconditioningsystemen A' en/of 'EPBD-airconditioningsystemen B'.

Een deskundige met het diploma 'EPBD-A airconditioningssystemen' mag alle handelingen van de EPBD-aircokeuring voor airconditioningssystemen van 12 tot 45 KW uitvoeren. Een deskundige met het diploma 'EPBD-A airconditioningssystemen' en het diploma 'EPBD-B airconditioningssystemen' mag alle handelingen van de EPBD-aircokeuring voor alle airconditioningssystemen uitvoeren.

Diploma koelinstallaties F-gassen categorie 1

Het diploma koelinstallaties F-gassen categorie 1 behaald tussen 1 januari 2010 en 1 december 2013 geldt als een tijdelijk diploma EPBD A-airconditioningssystemen en is als zodanig tot 5 jaar na de datum van afgifte van dat diploma geldig. Deskundigen die dit examen hebben afgelegd en EPBD aircokeuringen willen blijven uitvoeren, dienen na 5 jaar na afgifte van het diploma koelinstallaties F-gassen categorie 1, in het bezit te zijn van het diploma EPBD A Airconditioningssystemen.

Voor gasgestookte verwarmingsinstallaties van 20 tot 100 kW (waaronder cv-ketels in woningen) is er sinds 2015 een kwalificatiesysteem voor installateurs, waarmee zij op vrijwillige basis erkend worden door de stichting OK voor Installaties. Erkende OKCV installateurs beoordelen als onderdeel van reguliere onderhoud- en servicebeurten CV-ketels en garanderen een veilig en optimaal functioneren van de CV-ketel.

Voor verwarmingssystemen op basis van duurzame energietechnieken (zonnewarmte, bodemenergie, warmtepompen en bio-energie) zijn er ook opleidings- en certificeringsmogelijkheden voor installateurs. Vakbekwame installateurs worden geregistreerd in het kwaliteitsregister voor de bouw- en installatiesector QBISnl.

Keuring, onderhouds- of servicebeurt gemist?

Heeft u een installatie die volgens de richtlijn al gekeurd had moeten zijn, dan kunt u zich het beste wenden tot een bedrijf dat deze keuring voor u kan uitvoeren. Als u niet beschikt over de naam van een bedrijf kunt u bij de brancheorganisaties NVKL en Uneto-VNI een bedrijf selecteren.

Service menu right