Octrooien in praktijk

Meer artikelen
octrooien praktijk

Octrooien spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van idee tot succesvol product. Ze zijn een bron van informatie en inspiratie en ze beschermen uw uitvinding.

U bespaart tijd en geld door in alle fasen van het innovatietraject strategische keuzes te maken over octrooien.

Octrooien: informeren

In de ideefase bieden octrooidatabanken inzicht in de nieuwheid van uw uitvinding. Hierin staan miljoenen octrooipublicaties. Deze laten zien welke uitvindingen er zijn op alle mogelijke techniekgebieden en welke bedrijven zich ermee bezighouden. Octrooien zijn dan ook een bron van inspiratie voor uw innovatie en leveren u waardevolle marktinformatie. Lees meer over zoeken in octrooien.

Octrooien: beschermen

Een uitvinding die nieuw, inventief en industrieel toepasbaar is, kunt u succesvol beschermen met een octrooi. Daarmee kunt u anderen verbieden om uw uitvinding commercieel toe te passen. Dit verbod kan gelden in een bepaald land, tijdens een bepaalde periode.
Een octrooi biedt u de kans om:

  • uw marktaandeel te vergroten
  • een hogere vraagprijs te bedingen
  • uw afzetmarkt te vergroten.

Octrooien: exploiteren

Octrooien kunnen u in economische zin veel opleveren. Ze kosten geld, maar u kunt er ook geld mee verdienen. Met een octrooi versterkt u uw onderhandelingspositie bij het zakendoen. Door bijvoorbeeld licenties uit te geven voor een of meer landen, brengt uw octrooi meer geld op. Daarnaast levert een octrooi u vaak goodwill op die het exploiteren van uw innovatie ten goede komt. U maakt bij de bank meer kans op financiering als u een octrooi hebt. En met een octrooi bent u een aantrekkelijke samenwerkingspartner
 

Bekijk het filmpje 'Octrooien & Valorisatie'. Deze gaat over het gebruik van octrooien als vorm van valorisatie van wetenschappelijke kennis. Bekijk ook ander videomateriaal over octrooien.

Service menu right