Import van biologische producten

Meer artikelen
Man in een appelboomgaard

Biologische producten worden verbouwd of geteeld met respect voor de natuur en de dieren, dus zonder gebruik van bijvoorbeeld kunstmest, conserverings- en bestrijdingsmiddelen.

Biologische producten worden in Europa en in Nederland verbouwd. Ze worden ook vanuit landen buiten de Europese Unie (derde landen) geïmporteerd naar Europa. Om vanuit een derde land in ons land of Europa als biologisch product te worden verkocht is een controlecertificaat voor invoer van biologische producten nodig.

Elektronisch controlecertificaat

Van 19 april tot 19 oktober kunt u het certificaat op papier of elektronisch aanvragen.  
Vanaf 19 oktober 2017 kan het certificaat  alleen nog elektronisch worden aangevraagd door de importeur. Voor ontvangst van de goederen moet dit certificaat worden ondertekend door de eerste geadresseerde. Deze overgangsperiode van een half jaar is om met het systeem bekend te raken.

Belangrijke data op een rij:

19 april tot 19 oktober 2017
U heeft de keuze voor het huidige papieren certificaat of het elektronische certificaat.
Vanaf 19 oktober 2017
Alleen elektronisch certificaten aanvragen.

 

TRACES NT

Voor het elektronisch en online aanvragen en aftekenen van dit certificaat, is een applicatie ontwikkeld in TRAde Control and Expert System New Technologie (TRACES NT).

Dit systeem is door de Europese Commissie ontwikkeld. Medewerkers van importeurs van biologische landbouwproducten kunnen hierin zelf digitaal een certificaat voor invoer van biologische producten aanvragen. Medewerkers van de eerste geadresseerde van de biologische producten kunnen in TRACES NT het certificaat ondertekenen voor de ontvangst van de producten.  

Voordelen van dit elektronisch systeem TRACES NT zijn:

  • Gebruiksgemak en toegankelijkheid (24/7 wereldwijd beschikbaar).
  • Eenvoudige communicatie met verantwoordelijke controleorganisaties via dit systeem.
  • Gegevens en data van het certificaat zijn gemakkelijk op te vragen in het systeem en bijvoorbeeld als Excel, Acces of PDF bestand te downloaden.
  • De herkomst van biologische producten is beter te traceren.
  • Vermindering van administratieve lasten.

Inloggen in TRACES NT

Voordat u in TRACES NT kunt werken vraagt u eerst een EU-login account aan. Een EU-login account kan alleen worden aangevraagd op naam van een persoon, dus niet op naam van een groep of een bedrijf.

Alle biologisch gecertificeerde importeurs en eerste geadresseerden zijn door RVO.nl geregistreerd in TRACES NT. U kunt als gebruiker uw EU login account koppelen aan uw bedrijf.

In de Login guide (pdf) leest u hoe u een EU-login account kunt aanvragen en koppelen aan uw bedrijf dat al geregistreerd is in TRACES NT.

Als uw account is geactiveerd kunt u in TRACES NT inloggen en kunt u controlecertificaten voor de invoer van biologische producten aanvragen.

In de Quick Reference guide (pdf) leest u de procedure voor inloggen in TRACES NT, aanvragen en aftekenen van een certificaat.

Meer informatie

Het controlecertificaat voor invoer van biologische producten komt uit artikel 13 van Verordening (EC) Nr. 1235/2008 (pdf),
De Verordening (EC) Nr. 1235/2008 is gewijzigd met Verordening (EU) Nr. 2016/1842, waarin u de wijzigingen kunt terugvinden.

Meer informatie kunt u lezen op de website van de Europese Commissie.

Downloads:

Service menu right