Do's-and-don'ts in Duitsland

Meer artikelen
Duitsland exporteren naar zakendoen en ondernemen

Wilt u zakendoen in Duitsland? Zorg er dan voor dat u op de hoogte bent van de Duitse zakelijke etiquette en van de Duitze zakelijke gebruiken.

De zakencultuur in Duitsland is formeler dan in Nederland. Etiquette is belangrijk en tutoyeren uit den boze.

Wel zijn de omgangsvormen in sectoren waar veel jongeren werken losser, bijvoorbeeld in de ICT of creatieve industrie. De Duitse zakencultuur is ook meer gejuridiseerd dan in Nederland. Duitsers willen afspraken eerder schriftelijk en bindend vastleggen. Ze houden vast aan wat is afgesproken. Tegelijkertijd wordt een conflict minder snel in der minne geschikt. Ook neemt de Duitse zakenman eerder een advocaat in de arm.

Voertaal Duits

De voertaal is Duits, vooral bij het traditionele midden- en kleinbedrijf. Als u Duits spreekt, wordt dat zeer op prijs gesteld. Duitsers zijn perfectionistisch en daardoor nog wel eens terughoudend om Engels te spreken. Bij schriftelijk Duits worden taalfouten niet getolereerd. Correspondentie moet in vlekkeloos Duits zijn opgesteld. Laat dit dan ook bij voorkeur aan erkende professionals over.

Kwaliteit en referenties

Duitsers zijn gespitst op kwaliteit en referenties. Er bestaat veel interesse voor  producteigenschappen en details. Bereid u goed voor op gesprekken. Mooie referenties zijn voor een Duitser een belangrijk kwaliteitskeurmerk. Hetzelfde geldt voor keurmerken en andere kwaliteitskenmerken.

Video: tips en trends zakendoen Duitsland

De Kamer van Koophandel (KvK) heeft een video (YouTube) gemaakt waarin Nederlandse handelsexperts en ondernemers tips en trends uitwisselen over zakendoen in Duitsland.

Video Zaken doen in Duitsland

 

Service menu right