Do's-and-don'ts in Maleisië

Meer artikelen
Maleisië

Kuala Lumpur is een moderne stad, met nieuwe kantoorgebouwen, efficiënt vervoer en veel winkelcentra. Westerse zakenlieden voelen zich daardoor snel op hun gemak.

Maar, Maleisië is een door en door Aziatisch land. Dit wordt duidelijker zodra men buiten de stad komt. De geschiedenis van industrialisering en technologische ontwikkeling is nog jong.

De Maleisiërs

Het is voor ondernemers van groot belang zich te verdiepen in het etnische aspect van de Maleisische samenleving. Zonder enig begrip hiervoor is het onmogelijk om succesvol zaken te doen in dit land. De autochtone Malay (ook wel Bumiputra genoemd) vormen de grootste etnische groep. Zij werken veelal binnen de overheid en in staatsbedrijven. De overheid voert een actief stimuleringsbeleid voor deze groep. De Malay zijn moslim. In zaken zullen ondernemers ook veel met Chinezen te maken krijgen. Chinezen zijn directer. Ze zullen sneller dan de Malay 'to the point' komen. Hetzelfde geldt voor Indiase zakenlieden. De Indiërs vormen de kleinste groep in de samenleving.

Zakenpartners

Als u zaken wilt doen in Maleisië, dan kunt u het beste samenwerken met lokale partijen. U kunt gebruikmaken van de bestaande kennis en netwerken van uw partner. Maleisische bedrijven staan over het algemeen open voor nieuwe producten en diensten. Neem de tijd voor het opbouwen van een vertrouwensrelatie met uw zakenpartner. Breng hem of haar regelmatig een bezoek en verdiep u in de Maleisische cultuur. Een goede verstandhouding is de basis voor succes op de lange termijn.

Zakelijke contacten

Bij de eerste zakelijke ontmoeting wisselt men visitekaartjes uit. Deze reikt men met twee handen aan. De bezoekende partij overhandigt de visitekaartjes als eerste. Voor afspraken neemt men doorgaans ruim de tijd. Een lunch of een diner is bijna altijd de logische afsluiting van een zakelijke ontmoeting. Eten en drinken nemen in de Maleisische cultuur een zeer belangrijke plaats in. Alcoholische dranken worden niet genuttigd; bied uw zakenpartner dus geen wijn of bier aan. Drink zelf ook alleen water of een (vruchten)sapje.

Over het algemeen wisselt men geen cadeaus uit. Dit zou men kunnen interpreteren als omkoping. Gaat u bij een zakenrelatie thuis op bezoek, dan is een klein, praktisch cadeau op zijn plaats. Cadeaus pakt men niet in het bijzijn van de gever uit.

Godsdienst

De islam is de officiële godsdienst in Maleisië en heeft een grote invloed op de maatschappij. Dat is vooral merkbaar in de overheidssector, waarin veel moslims werken. Zo is de overheid op vrijdagmiddag bijna niet te bereiken door het verplichte wekelijkse moskeebezoek. Vrouwen zijn binnen en buiten de overheid op allerlei posities te vinden.

Sociale en culturele aspecten

  • Maleisiërs zijn doorgaans hartelijk en vriendelijk. Voor de meeste Maleisiërs nemen familie en religie een veel belangrijker plaats in dan voor Nederlanders. Dit kan tot gevoeligheden leiden die voor westerlingen nauwelijks te begrijpen zijn. Wees tactvol op deze gebieden. Bedenk daarbij ook dat gezichtsverlies in het openbaar voor de Maleisiër zeer moeilijk te verkroppen is.
  • De linkerhand wordt als onrein beschouwd. Het is daarom beter dingen aan te geven met de rechterhand, zeker als het om eten gaat.
  • Vermijd situaties waarin de gesprekspartner tegen uw schoenzolen aan moet kijken.
  • Wijzen gaat met de duim, liggend over de wijsvinger (losse vuist).

Kledingvoorschriften

In de zakenwereld geldt als ongeschreven kledingvoorschrift voor mannen: licht effen overhemd met lange mouwen en das, en meestal een colbert. Het dragen van korte mouwen in een zakelijke omgeving is af te raden. Een colbert is alleen nodig voor officiële(re) gelegenheden. Voor vrouwen zijn mouwloze jurken of blouses en rokken boven de knie af te raden. Verder gelden voor de zakenwereld ongeveer dezelfde voorschriften als in Europa.

Titulatuur

Maleisië kent een ingewikkelde titulatuur. De sultans en de koning verlenen de meeste titels. De titels Dato', Datuk, Dato' Seri, Tan Sri, Tengku en Tunku komen vaak voor. Personen met een van deze titels spreekt u aan met de titel zonder de eigen (voor)naam. De aanhef in correspondentie luidt: 'Dear Dato' (of een andere titel). Op de adressering staat dan 'Dato' gevolgd door de eigennaam. Personen met de titel Haji hebben de bedevaart naar Mekka volbracht. Hen spreekt of schrijft u aan met Tuan Haji, voor vrouwen Puan Hajah.

Service menu right