Do's-and-don'ts in Oostenrijk

Meer artikelen
Oostenrijk

U vindt hier een aantal praktische tips bij het zakendoen in Oostenrijk.

Besprekingen

De omgangsvormen in Oostenrijk zijn een stuk formeler dan in Nederland. Tutoyeren gebeurt zelden bij het eerste contact. Geadviseerd wordt om, behalve punctueel te zijn, formeel op afspraken te verschijnen. Dat wil zeggen: mannen in donker pak met stropdas, vrouwen in mantelpak.

  • Persoonlijk contact en persoonlijke belangstelling zijn belangrijk.
  • Wissel visitekaartjes uit zodra u een zakelijk gesprek begint.
  • Ga respectvol met uw gesprekspartner en zijn land om.
  • Doe mee als er na een bespreking wordt gegeten en gedronken.

Status

De Oostenrijkse bedrijfscultuur is in vergelijking met de Nederlandse hiërarchisch ingesteld. Men hecht belang aan zijn positie en eventuele academische titels. Vergeet dus niet uw eigen positie en titels uitdrukkelijk op uw visitekaartje te vermelden.

Relatiegeschenken

Neemt u een relatiegeschenk mee? Dit wordt gewaardeerd. Zeker als dit een typisch Hollandse souvenir is.

Contracten

Gezien de uitgebreide bureaucratie kan het handig zijn een juridisch adviseur in de arm te nemen. Deze moet kennis hebben van het Oostenrijkse recht voor het opstellen van een contract. Zet alles nauwkeurig op papier.

Exporteren of investeren

Kijk goed naar de douanevoorwaarden om het product op de Oostenrijkse markt te krijgen. Neem eventueel contact op met de Wirtschaftskammer Österreich, vergelijkbaar met de Kamer van Koophandel. Gaat u investeren in Oostenrijk? ABA -  Invest in Austria helpt bedrijven die naar Oostenrijk willen expanderen of in het land willen investeren.

Service menu right