Do's-and-don'ts in Taiwan

Meer artikelen
Taiwan

De zakenmentaliteit in Taiwan is westers. Dit komt omdat de Amerikaanse invloed op het zakenleven erg groot is. Wilt u zakendoen in Taiwan? Lees dan deze tips.

Een goede persoonlijke verstandhouding met uw zakenpartner is voorwaarde voor een vruchtbare zakelijke relatie. Neem de tijd uw klant te leren kennen. Probeer tijdens de kennismakingsfase een al te directe benadering te vermijden. Voor een goede verstandhouding is het ook nuttig om elkaar regelmatig te bezoeken.

Guangxi

De zakelijke activiteiten van Taiwanese zakenmannen spelen zich af binnen een uitgebreid netwerk. Dat netwerk bestaat uit schakels ('guangxi') van familie, vrienden, bekenden en zakenrelaties. In Taiwan is het ongebruikelijk om zaken te doen met mensen die men niet persoonlijk kent. Daarom zal uw agent of distributeur bij het promoten van uw product altijd gebruik maken van zijn netwerk. Een vertegenwoordiger met een uitgebreid guanxi-netwerk is dus commercieel gezien de beste keus.

Omgangsvormen

Beleefdheid is de kern voor gedrag in Taiwan. Bij een eerste kennismaking is het gebruikelijk om te groeten door het hoofd te buigen. Jongere zakenmensen geven meestal een hand. Bij gelegenheden gebruikt men twee handen. De groet in Taiwan is Ni hao ma? (Hoe gaat het?) of Ching dzwo (neem plaats).

Taiwanezen zeggen bijna nooit 'nee' omdat ze dat onbeleefd vinden. Een 'ja' betekent misschien en 'misschien' betekent meestal nee. Anders dan de Chinezen, zijn Taiwanezen individualisten in hun manier van werken en in het nemen van beslissingen. Degene die de beslissingen neemt, is een senior-manager van het bedrijf.

Diner

Het diner begint meestal om 18.00 uur. Eet aan het begin niet te veel, er kunnen meerdere gangen volgen. Het bord leegeten hoort ook niet tot beleefd gedrag. Dit kan men opvatten als teken dat het geserveerde eten onvoldoende was. De Taiwanezen stellen het zeer op prijs als buitenlandse bezoekers met stokjes eten. De favoriete gespreksonderwerpen van de Taiwanezen zijn: familie, de economische groei van het land, de taal en Chinese kalligrafie. Gesprekken over de relatie met China en corruptie moet u vermijden. Tijdens het diner praat men meestal over het eten.

Relatiegeschenken

Het geven van relatiegeschenken is een onderdeel van het zakendoen in Taiwan. Deze geeft men meestal tijdens een eerste ontmoeting. Een goed cadeau is een geschenk met het bedrijfslogo of een fles wijn. Typische Hollandsouvenirs zijn erg populair. Geef liever geen geschenken die uit Zuidoost-Azië komen; en geef vooral geen geschenk waarop 'Made in Taiwan' staat.

Visitekaartjes

Men wisselt veel visitekaartjes uit en bewaart ze zorgvuldig. De informatie moet op de ene kant in het Engels en op de andere kant in het Chineesmandarijn. Voor Taiwanezen duiden kaartjes op de positie van de persoon.

Service menu right