Opkomende markten en ontwikkelingslanden

europese vrouw met afrikaanse man in fabrieksruimte

Voor Nederlandse bedrijven liggen er veel mogelijkheden en kansen over de grens, ook in opkomende markten en ontwikkelingslanden. Tegelijkertijd zijn internationale activiteiten door ondernemers, overheden en kennisinstellingen nuttig voor deze landen. Zij krijgen betere producten, werkgelegenheid en nieuwe technologie die weer bijdragen aan verdere ontwikkeling en bijvoorbeeld bescherming van milieu en klimaat.

Kortom, het mes snijdt aan 2 kanten. Investeer in ontwikkeling en ga internationaal ondernemen! Maar bereid u wel goed voor om uw plannen tot een succes te maken. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) kan u daarbij helpen.

Subsidies en regelingen

Heeft u hulp nodig bij de financiering van uw projecten? Verschillende programma’s van het ministerie van Buitenlandse Zaken helpen u verder! Bekijk de Subsidiewijzer Opkomende markten en ontwikkelingssamenwerking. Door het verstrekken van financiering en verzekeringen maakt het ministerie ontwikkelingsrelevante handel en investeringen mogelijk in veel opkomende markten en ontwikkelingslanden. Denk bijvoorbeeld aan het Dutch Good Growth Fund (DGGF), het Dutch Trade and Investment Fund (DTIF), Fonds Duurzaam Water (FDW) en DRIVE, een programma voor ontwikkelingsrelevante infrastructuurprojecten.

Het Programma Publiek Private Samenwerking (PPP) richt zich op het verbeteren van waterzekerheid, waterveiligheid en voedselzekerheid en private sectorontwikkeling in ontwikkelingslanden. Daarbij gaat het om publiek-private samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen of maatschappelijke organisaties.

Banner Subsidiewijzer

Overzicht projecten ontwikkelingssamenwerking

Op de website Aiddata.rvo.nl vindt u een overzicht van projecten op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. RVO.nl voert deze uit in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De website biedt overzichtelijke kaarten en handige grafieken. U kunt filteren op onder meer locatie, sector en programma.

Kansen via internationale organisaties

Internationale organisaties, zoals de Wereldbank en de Verenigde Naties (VN), besteden jaarlijks vele miljarden euro’s aan projecten in ontwikkelingslanden en opkomende markten. Daar komen aanbestedingen en opdrachten uit voort die interessant kunnen zijn voor uw bedrijf.

Landeninformatie

Weet u voldoende over zakendoen in opkomende markten en ontwikkelingslanden? Bezit u het juiste zakelijke netwerk? Bent u bekend met de lokale wet- en regelgeving? Via onze landenpagina’s bieden wij u per land informatie over handelswetgeving, sectoren, cijfers en handelspartners. U kunt met al uw vragen over internationaal ondernemen bij ons terecht.

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO)

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is niet meer weg te denken bij internationaal ondernemen. Met een goede reputatie, een prettig werkklimaat en een gezonde bedrijfsvoering zorgt u ervoor dat uw bedrijf innovatiever en productiever wordt.

Service menu right