Menu Zoeken

KP7 Praktijkverhalen

Zevende Kaderprogramma (KP7)


Hier treft u een aantal praktijkverhalen aan. Lees welke ervaringen Nederlandse ondernemingen en kennisinstellingen met het Kaderprogramma hebben opgedaan.
Bent u geïnteresseerd in korte films over succesvolle KP projecten? Bekijk dan onze korte projectfilms.


Publieke dialoog over nanotechnologie en verantwoord innoveren

In het Europese project NanoDiode organiseert De Proeffabriek een publieke dialoog over de ontwikkeling van nanotechnologie. Nanodiode heeft 13 partners uit heel Europa.
Lees verder

15 miljoen euro voor onderzoek naar indiaans perspectief kolonisatie

Het project NEXUS1492 ontving eind 2012 van het Zevende Kaderprogramma een ERC Synergy Grant van 15 miljoen euro. In dit interdisciplinaire onderzoek beschrijven archeologen, geochemici en netwerk- en erfgoedspecialisten de kolonisatie van het Caribisch gebied vanuit indiaans perspectief. Tot nu toe is de kennis hierover alleen gebaseerd op onvolledige en gekleurde Europese bronnen, die een vertekend beeld geven.
Lees verder

COST verbindt internationaal onderzoek naar klimaatverandering

In het Arctisch gebied zit veel methaan in permafrost opgeslagen, zowel op land als in zee. Door temperatuurstijging smelt deze bevroren grond en komt dit broeikasgas vrij. De COST-actie PERGAMON brengt internationaal onderzoek rond het effect hiervan op klimaatsverandering samen en wil zo een strategie voor langetermijnmonitoring tot stand brengen.
Lees verder

Getrainde antilichamen helpen kanker bestrijden

Het Utrechtse bedrijf Merus ontwikkelt een nieuwe generatie therapieën tegen kanker. Basis van de behandelmethode zijn antilichamen, die zich richten op specifieke kankercellen. Voor het Zevende Kaderprogramma (KP7) werkt Merus samen met internationale partners aan multifunctionele antilichamen die kankerstamcellen bestrijden.
Lees verder

Paardenbloemen en heesters voor autobanden

"Paardenbloemen en autobanden krijgen wat samen" zegt Hans Mooibroek, onderzoeker bij de Wageningen University and Research Centre.
Lees verder

Onderzoek naar geneesmiddelen in Nederland springlevend

De kluizen gaan open. Althans gedeeltelijk, en onder voorwaarden. Maar het blijft uniek dat 7 grote farmaceutische bedrijven hun collecties van chemische verbindingen beschikbaar stellen voor onderzoek naar nieuwe medicijnen. Het gebeurt in het kader van het IMI project de European Lead Factory; een consortium van grote farmaceutische bedrijven, mkb en academische instellingen. Van de 30 partners zijn er 9 Nederlands.
Lees verder

Slimmer vervoeren in Europa

Het laadvermogen van vrachtwagens, goederentreinen en binnenvaartschepen wordt gemiddeld voor 57 procent benut. 1 op de 4 voertuigen rijdt zelfs helemaal leeg door Europa. Dat kan efficiënter.
Lees verder

Ontwikkeling nieuwe analysetool versterkt positie Europese baggerindustrie

Marie Curie Industry Academia Partnership & Pathways (IAPP) stimuleert de uitwisseling van jonge en ervaren onderzoekers tussen organisaties uit de niet-commerciële (universiteiten) en commerciële sector (bedrijfsleven). Het Nederlandse kennisinstituut Deltares gaat in het IAPP-project MPM-DREDGE samenwerken met Cambridge University aan een geavanceerde tool voor het analyseren van baggeroperaties.
Lees verder

Internationale samenwerking noodzakelijk voor aanpak voedselveiligheidskwesties

Problemen in de voedselveiligheid beperken zich zelden tot één land. “Daarom”, zegt Hans Marvin, onderzoekscoördinator bij het RIKILT-Instituut voor voedselveiligheid in Wageningen, “is het goed om samen te werken met andere landen, binnen en buiten Europa en van elkaars problemen te leren”.
Lees verder

Ontwikkelingssamenwerking in Afrika: sleutelwoord ‘participatie’

Toen de Europese Commissie in het Zevende Kaderprogramma een call uitschreef voor onderzoek naar ‘water harvesting technologies’ (WHT’s), ontwikkelde William Critchley samen met Denyse Snelder, expert op het gebied van duurzaam landgebruik bij het CIS, het voorstel voor het WhaTeR project.
Lees verder

Grensverleggende R&D voor geavanceerde gezondheidstechnologie

De gezondheid en het welzijn van mensen verbeteren met sensortechnologie en telemetrie. Dat is kortgezegd het doel van MAS: een internationaal project voor research and development (R&D). 
Lees verder

Elektriciteit tappen uit planten: Dit is letterlijk groene stroom

Je tuin als elektriciteitsbron? Dit lijkt misschien toekomstmuziek . Toch zijn wetenschappers al ver met het ontwikkelen van de technologie voor het halen van stroom uit planten. In het project Plantpower onderzoekt Wageningen Universiteit de grootschalige toepassing van deze innovatie.
Lees verder

Membraan vangt CO2 zoals longen zuurstof vangen

De industrie stoot wereldwijd veel CO2 uit. We weten dat je dit met membraan kunt opvangen, maar welke soort is de beste? Na vijf jaar onderzoek heeft het NanoGLOWA-project van KEMA het antwoord.
Lees verder

Papier laten praten via geprinte elektronica

Driedimensionaal printen is inmiddels een bekend fenomeen. Een nieuwe, nog onbekende techniek is het printen van elektronische componenten en sensoren op papier. Zodat bijvoorbeeld een melkpak je kan vertellen welke temperatuur het de afgelopen week is geweest in de koelkast. 
Lees verder

Optix - Bommen vinden op afstand

De huidige terreurdreiging maakt het meer dan ooit noodzakelijk om explosieven zo vroeg mogelijk op te sporen. Het project Optix, dat binnenkort van start gaat, kan zorgen voor een grote stap vooruit op dit terrein.
Lees verder

Meer projecten

CO2 opvangen bij 1150 graden Celsius
Fluorescerende zebravis levert inzicht in kankerontwikkeling
Hightech brandstofsysteem geeft bestaande dieselmotoren meer toekomst
KP7-project over milieubeheer in Latijns-Amerika
Nieuwe generatie artsen deelt informatie makkelijker
Slimme robot herkent en oogst paprika’s
Specialist in microlabs wereldwijd bekend
Van Delft tot Parijs: woningen mét huurders zuiniger maken
Ziekte van Crohn monitoren met MRI: Minder belastend, meer inzicht


 

Bent u tevreden over deze pagina?

Service menu right