Speciaal mkb-instrument in Horizon 2020

Meer artikelen
Horizon 2020 | Onderzoek en Innovatie

Het mkb-instrument (SME instrument) van Horizon 2020 is bedoeld voor bedrijven met de ambitie om te groeien. Het gaat hierbij om internationaal georiënteerde, innovatieve bedrijven. Het instrument ondersteunt de ontwikkeling van innovatieve oplossingen en het verkennen van nieuwe markten.

Het mkb-instrument zet de Europese Commissie (EC) in binnen de pijlers industrieel leiderschap en maatschappelijke uitdagingen. Elke maatschappelijke uitdaging of sleuteltechnologie heeft een thematische visie bepaald waarbinnen projectaanvragen moeten passen.

Drie fases

Het SME instrument bestaat uit 3 fases:

 • Fase 1: Haalbaarheidsstudie
  Financiering +/- €50.000
  Duur 6 maanden
 • Fase 2: R&D / demonstratie
  Financiering €1 tot €3 miljoen, maximaal 70%
  Duur 12-24 maanden
 • Fase 3: Commercialisatie (geen subsidie)
Voor elke fase kunt u een projectaanvraag indienen. Dat kan op elk moment. Het mkb-instrument werkt met een continu open oproep. Deze oproep heeft 4 deadlines (cut off dates) per jaar. Een bedrijf kan maximaal één keer per cut-off een projectvoorstel indienen. Dat doet u individueel, eventueel samen met andere mkb-bedrijven als partner. Andere organisaties zoals kennisinstellingen kunnen alleen via onder aanneming meedoen.

Informatie over oproepen (calls) voor het mkb-instrument

In 2017 zijn de sluitingsdata voor Fase 1 op 15 februari, 3 mei, 6 september en 8 november. Voor Fase 2 zijn de sluitingsdata op 18 januari, 6 april, 1 juni en 18 oktober.
 

Beoordeling van de projectaanvraag

De beoordeling van projectaanvragen vindt plaats op 4 punten:
•    Excellentie van de innovatie (met benodigd risico)
•    Commercieel potentieel (de business case)
•    Economische impact
•    De potentie van het team om doelen te bereiken

Meer weten?

Heeft u een vraag over het mkb-instrument? Raadpleeg de FAQ  for Applicants of het hoofdstuk "Innovation in SMEs" in het Horizon 2020 werkprogramma van de EC, waarin u ook de budgetten vindt. Op de participant portal vindt u alle informatie van de Europese Commissie.

Bekijk ook de EASME-website van de Europese Commissie, waar u onder andere een interactieve datahub van het SME instrument vindt. Via deze datahub krijgt u op verschillende manieren toegang tot informatie over de projecten en deelnemers, die funding hebben ontvangen.

Overweegt u een aanvraag in te dienen bij het SME-instrument fase 2 en weet u niet goed waar te starten? Neem in alle gevallen contact op met één van de Nederlandse Contact Points voor het SME Instrument. Zij kunnen op basis van een ingevulde QuickScan beoordelen hoe goed uw project binnen het SME Instrument past, advies geven over het schrijven van een voorstel en uw voorstel proeflezen. Lees aanvullend de korte handleiding 'Quick Guide to SME/FTI' die in samenwerking met succesvolle aanvragers, subsidieadviseurs, evaluatoren en de Nederlandse Contact Points voor Horizon 2020 tot stand is gekomen. U vindt deze handleiding onder aan deze pagina onder Downloads.

Download:

Service menu right