Speciaal mkb-instrument in Horizon 2020

Meer artikelen
Horizon 2020 | Onderzoek en Innovatie

Het mkb-instrument (SME instrument) van Horizon 2020 is bedoeld voor bedrijven met de ambitie om te groeien. Het gaat hierbij om internationaal georiënteerde, innovatieve bedrijven. Het instrument ondersteunt de ontwikkeling van innovatieve oplossingen en het verkennen van nieuwe markten.

Het mkb-instrument zet de Europese Commissie (EC) in binnen de pijlers industrieel leiderschap en maatschappelijke uitdagingen. Elke maatschappelijke uitdaging of sleuteltechnologie heeft een thematische visie bepaald waarbinnen projectaanvragen moeten passen.

Drie fases

Het SME instrument bestaat uit 3 fases:

 • Fase 1: Haalbaarheidsstudie
  Financiering +/- €50.000
  Duur 6 maanden
 • Fase 2: R&D / demonstratie
  Financiering €1 tot €3 miljoen, maximaal 70%
  Duur 12-24 maanden
 • Fase 3: Commercialisatie (geen subsidie)
Voor elke fase kunt u een projectaanvraag indienen. Dat kan op elk moment. Het mkb-instrument werkt met een continu open oproep. Deze oproep heeft 4 deadlines (cut off dates) per jaar. Een bedrijf kan maximaal één keer per cut-off een projectvoorstel indienen. Dat doet u individueel, eventueel samen met andere mkb-bedrijven als partner. Andere organisaties zoals kennisinstellingen kunnen alleen via onder aanneming meedoen.
 

Beoordeling van de projectaanvraag

De beoordeling van projectaanvragen vindt plaats op 4 punten:
•    Excellentie van de innovatie (met benodigd risico)
•    Commercieel potentieel (de business case)
•    Economische impact
•    De potentie van het team om doelen te bereiken

Meer weten?

Heeft u een vraag over het mkb-instrument? Raadpleeg de FAQ  for Applicants of het hoofdstuk "Innovation in SMEs" in het Horizon 2020 werkprogramma van de EC, waarin u ook de budgetten vindt. Op de participant portal vindt u alle informatie van de Europese Commissie. Bekijk ook de EASME website van de Europese Commissie, waar u onder andere een wereldkaart vindt van alle winnende projecten.

Overweegt u een aanvraag in te dienen bij het SME-instrument fase 2 of Fast Track to Innovation en weet u niet goed waar te starten? Lees dan de korte handleiding 'Quick Guide to SME/FTI' die in samenwerking met succesvolle aanvragers, subsidieadviseurs, evaluatoren en de Nederlandse Contact Points voor Horizon 2020 tot stand is gekomen. U vindt deze handleiding onder Downloads.

Download:

Service menu right