In Boston werken toonaangevende bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstellingen nauw samen aan een nieuwe generatie robotica en 'state of the art' artificial intelligence (AI). Ze doen dit multi-domain en multi-purpose, dus los van specifieke sectoren.

Boston heeft als doel om het belangrijkste robotica- en AI-cluster aan de oostkust van de Verenigde Staten te zijn. Sinds de oprichting van het eerste AI-lab in de jaren '50 is Boston de bakermat van artificial intelligence. De aankondiging dat het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in de komende jaren $ 1 miljard gaat investeren in een nieuw AI-college, was eind vorig jaar wereldnieuws.

Investeringen

Door grote investeringen in robotica is de afgelopen 10 jaar ook een bruisend ecosysteem ontstaan. Hierin is veel aandacht voor autonome systemen, met toepassingen onder andere in de logistiek en de auto-industrie. Veel verschillende bedrijven investeren in de volgende generatie AI-toepassingen.

Start-ups

Ook de nieuwe generatie ondernemers komt vaak uit Boston. Deze stad staat bekend om het grote aantal start-ups dat zich richt op verschillende robotica-toepassingen. Voor deze start-ups zijn meerdere gespecialiseerde incubators, accelerators, venture capitalists, onderzoekslaboratoria, meet-ups en netwerkevenementen beschikbaar.

Kansen voor Nederlandse bedrijven

Nederland heeft op zakelijk en wetenschappelijk gebied in Boston een uitstekende reputatie, zowel als zakenpartner als kennisdrager. De timing voor deze reis is dan ook uitstekend. De lancering van de Nederlandse AI-strategie geeft een uitstekende mogelijkheid om Nederland te positioneren als partner voor zakelijke en gezamenlijke R&D-trajecten binnen de sector robotics/AI.
 
Deze missie naar Boston geeft u een up-to-date beeld van de marktkansen in de regio. Ook hoort u meer over de laatste trends in soft- en hardware voor robotics/AI in de Verenigde Staten. Experts in deze sector vertellen u over de prioriteiten voor investeringen en voor welke Nederlandse expertise en producten er kansen liggen. Daarnaast bezoekt u toonaangevende bedrijven.

De specifieke programmaonderdelen richten zich onder andere op de volgende robotics-trends:

  • autonome systemen
  • medische & micro-robotics
  • soft wearables
  • AI-data & computer science

Bekijk het voorlopige programma (pdf, Engelstalig) of ga terug naar de voorpagina voor meer informatie en inschrijving voor de missie.

Service menu right