verslag: EZK evenement - Partners in Energie-uitdagingen

Meer artikelen
Kloosterboer Velsen

Op 29 januari 2018 kwamen overheid en bedrijfsleven in Barneveld bijeen voor het EZK-evenement 'Partners in Energie-uitdagingen'. De dag was georganiseerd door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in samenwerking met de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE).

De informatieve en inspirerende middag stond in het teken van energiebesparing en duurzame opwekking bij bedrijven. Verkend werd hoe overheid en bedrijfsleven samen de energietransitie in Nederland van de grond kunnen krijgen.

Locatie

De locatie van het evenement vormde voor velen al een inspiratiebron: de Midden Nederland Hallen. Deze evenementenlocatie heeft veel geïnvesteerd in duurzaamheid. Men wekt zijn eigen groene energie op met zonnepanelen en maakt gebruik van een WKO-installatie.

Opening

Dagvoorzitter Inge Diepman opende het programma. Ze stipte meteen de urgentie van het thema aan: "Waar we nu in de achterhoede zitten, moeten we naar de kopgroep van landen die de energietransitie voor elkaar hebben. Maar hoe krijgen we die versnelling samen voor elkaar?"

Volgens voormalig weervrouw Helga van Leur, die de key note verzorgde, begint dat met in actie komen. "Wat wil jij als bedrijf doen om duurzaam te zijn? Zet concreet op een rij: Wat wil je doen? Wanneer? Hoe? En met wie? En ga aan de slag."

Uitreiking EZK Energy Award

Een feestelijk moment was de uitreiking van de EZK Energy Award. Uit de drie genomineerden werd Kloosterboer Velsen B.V. tot winnaar uitgeroepen. Het bedrijf heeft in eigen beheer een volledig energieneutraal vrieshuis gebouwd. Ook de andere genomineerden Tempress Systems en Rinos werden welverdiend in de spotlights gezet.

Paneldiscussie

Een paneldiscussie met Energieakkoord-partners volgde. Centrale vraag: wat hebben we nodig om samen versnelling in de energietransitie voor elkaar te krijgen? Er ontstond een geanimeerde discussie.

Teun Bokhoven, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie, vatte deze helder samen: "Een langetermijnvisie van de overheid, vertaald in wet- en regelgeving, bewustwording bij ondernemers en kansen bieden, dat is allemaal nodig. Zorg er als overheid voor dat die balans goed is. Verplicht daarbij niet alleen, maar faciliteer ook." En daarmee kwam er een einde aan het plenaire gedeelte, maar niet aan de centrale vraag.

Workshops

Tijdens vijf workshops werd daarover doorgepraat, onder meer met energie-ambassadeur Margreet van Gastel in haar workshop 'Samen sneller dan alleen: de kracht van het collectief!' en Itske Lulof, directeur energie en klimaat bij Triodos in haar financieringsworkshop 'Investeren in energiebesparing en duurzame opwekking'.

Meer weten?

Service menu right