Handelsmissie met minister Sigrid Kaag naar de Duitse deelstaat Bremen - Ruimtevaart

Meer artikelen

Het Bundesland Bremen is trots op zijn ruimtevaartsector. Met de 3 grote spelers Airbus, OHB en Arianegroup en een aantal kleinere bedrijven die actief zijn in de ruimtevaart, mag Bremen zich met recht een ruimtevaarthotspot noemen. Recentelijk hoogtepunt voor de Bremense ruimtevaartindustrie was de International Astronautical Conference, ’s werelds grootste beurs op het gebied van ruimtevaart, die in oktober 2018 in Bremen werd georganiseerd.

Ook in Nederland zijn ambitieuze bedrijven en kennisinstellingen actief in de ruimtevaart. Voor hen is deze missie een uitgelezen kans om nieuwe banden te smeden tussen Nederlandse en Duitse bedrijven, kennisinstellingen en overheid, of om bestaande betrekkingen een boost te geven. Daarbij zal de aandacht specifiek op 2 thema’s liggen: toepassingen van satellietdata en samenwerking in de high-tech toeleverketen.

Thema’s

 • Toepassing van satellietdata:
  (Europese) satellieten verzamelen veel data en deze data wordt voor diverse toepassingen gebruikt. Tijdens deze missie is er aandacht voor het gebruik van satellietgegevens voor bijvoorbeeld het monitoren van de luchtkwaliteit en  klimaatverandering en voor toepassingen in de maritieme sector.
 • Samenwerking in de high-tech toeleverketen:
  Tijdens de International Astronautical Conference 2018 in Bremen, is aandacht besteed aan de Duits-Nederlandse samenwerking in de toeleverketen van de high-tech ruimtevaartindustrie. Tijdens de missie in maart 2019 krijgen Nederlandse toeleveranciers de mogelijkheid om zich te presenteren aan Original Equipment Manufacturers (OEM’ers) in Bremen.
Deze 2 thema’s zijn niet uitputtend: er wordt ook aandacht besteed aan space robotics, artificiële intelligentie en high-tech composietmaterialen voor de ruimtevaart. Het programma biedt ruimschoots mogelijkheid voor de missiedeelnemers om hun eigen prioriteiten te stellen.
 

Doel van de missie

Tijdens de missie wordt het gezamenlijke belang van goede satellietdata benadrukt. Door samen te werken kan deze data gebruikt worden om oplossingen te genereren voor grote maatschappelijke uitdagingen zoals klimaatverandering en luchtkwaliteit. Deze missie, en het Koninklijk Bezoek, kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van gezamenlijke concrete toepassingen die de toegevoegde waarde van satellietdata vergroten.
 
Daarnaast is ruimtevaarttechnologie – zowel voor Bremen als voor Nederland – een motor voor de kenniseconomie. Grote bedrijven zoals Airbus en OHB zijn gevestigd in Bremen, van waaruit ze economische banden met de Nederlandse ruimtevaartsector onderhouden. Het doel van deze missie is om bestaande relaties te versterken, maar ook om nieuwe relaties aan te gaan en om Nederlandse bedrijven een duwtje in de rug te geven bij het verzilveren van economische kansen.
 

Programma van het bezoek

 • Het programma begint op dinsdag 5 maart en loopt door tot woensdagavond 6 maart.
 • De delegatie – samengesteld door de Nederlandse sector – bezoekt tijdens het programma diverse toonaangevende bedrijven en kennisinstellingen.
 • Op 5 maart wordt een gezamenlijk Holland Trade Dinner georganiseerd voor alle deelnemers aan de economische missie. Voorafgaand is er ruimte voor pitches van enkele deelnemers.  
 • Op 6 maart staat een Duits-Nederlands seminar over ruimtevaarttechnologie op het programma.
  Het Koninklijk Paar bezoekt een gedeelte van het ruimtevaartseminar. Daarna wordt afgesloten met een netwerklunch, in aanwezigheid van het Koninklijk Paar.
 • Tijdens het programma is er ruimschoots gelegenheid om te netwerken en voor het opbouwen van nieuwe relaties.

Bekijk het conceptprogramma ‘Ruimtevaart: to space, from space and in space’ (pdf, Engelstalig).

Terug naar Handelsmissie met minister Sigrid Kaag naar de Duitse deelstaat Bremen.

Service menu right