Kansen (e)Health-sector tijdens OPEN - Extra informatie

Meer artikelen
Evenement OPEN de l international

Wilt u zakendoen met West-Frankrijk op het gebied van e-Health & Health? Dan is het handig om u te verdiepen in de regionale ontwikkelingen van de sector. Op deze pagina leest u over de specifieke onderwerpen die spelen in Bretagne en omstreken.

Gezondheidszorg in West-Frankrijk

Bretagne besteedt in de gezondheidssector (cure/care) veel aandacht aan gezondheidsinnovatie. Breder gezien ligt er in West-Frankrijk veel focus op de 'déserts médicaux'. Deze zogenaamde 'medische woestijnen' zijn gebieden waar te weinig artsen zijn en waar hun aantal slecht verspreid is. Zo wordt er niet goed aan de medische behoefte van de bevolking voldaan.

Onderwerpen die in dit verband veel aan de orde komen zijn:

  • Leefomgeving en gezondheid
  • E-santé
  • Telegeneeskunde en geconnecteerde artsenpraktijken (veel gemeentes in West-Frankrijk liggen ver van steden en er zijn minder artsen op het platteland)
  • Gebruik van big data
  • Overgang van curatieve geneeskunde naar prédicatieve geneeskunde en preventie
  • Silver economy
  • E-training voor medisch personeel, met name voor hen die ver van de steden werken

Innovatie

Innovatie in de zorg is een belangrijk speerpunt voor Bretagne en omstreken. Er zijn een aantal organisaties die zich hierop richten.

In West-Frankrijk bevindt zich het innovatiecluster Atlantpole Biotherapies. Het maakt deel uit van het Franse netwerk van de 'pôles de compétivité'. Dit zijn samenwerkingsverbanden tussen bedrijven en overheidsinstellingen die vanuit de overheid gesteund worden. Het cluster Atlantpole Biotherapies bestaat uit verschillende organisaties die in de regio’s Pays de la Loire, Brittany en Centre-Val de Loire werken aan innovatie in de biomedische sector.

Verder is ID2Santé een technologisch innovatiecentrum dat zich inzet voor de ontwikkeling van de gezondheid in Bretagne. Het centrum biedt ondersteuning aan innovatieve bedrijven die zich specialiseren in de gezondheidszorg. Hiervoor brengt het technologie, gebruikers en markten bij elkaar en werkt het samen met verschillende netwerken.

Als laatste is de Biopôle in Rennes een plaats waar bedrijven op het gebied van biotechnologie, chemie, farma en gezondheid werken aan innovatie.

Service menu right