Service menu right

Programma Innovatiemissie Frankrijk: Duurzame mode

Meer artikelen

Wij nemen de deelnemers mee naar Parijs en Lille. In verschillende digitale bijeenkomsten stellen wij u voor aan de belangrijkste stakeholders en voor elke deelnemer wordt een apart matchmaking-programma gemaakt met één-op-één gesprekken met Franse partijen.

Vervolgens gaat op 20 november de jaarlijkse bilaterale Erasmus-Descartes Conferentie (EDC) van start, waarvan de 18e editie gaat over 'Duurzame mode, duurzame materialen'. Ook dit event zal digitaal plaatsvinden. De conferentie wordt verspreid over 4 dagen in webinars op: 20 en 27 november en 4 en 11 december.

Het doel van de conferentie is het bijeenbrengen van mode-experts uit Nederland en Frankrijk om de netwerken te versterken en samenwerkingsverbanden op te zetten. Tijdens 4 ronde tafels bespreken we de laatste ontwikkelingen op gebied van duurzaamheid, materiaalontwikkeling en technologie.

Voorlopig programma

 

Innovatiemissie Frankrijk: Duurzame mode
DatumOnderdeel
Woensdag 18 november  
OchtendOnline welkomstbijeenkomst, introductie mode-sector in Parijs (Choose Paris Region, Paris Good Fashion) en Lille (Lille Agency)
Middag

Inspirerende lezing in samenwerking met Institut Français de la mode*
Showcase duurzaam Frans merk 1083*
Afspraak met een modegroep (zoals Kering of LVMH)*
Afspraak met een kennisinstelling EnsaD/EnsadLab*

Individueel tussendoorAfspraken matchmaking
Donderdag 19 november 
OchtendVirtueel bezoek aan start-up incubator Lafayette Plug & Play*
MiddagPresentatie duurzame textielontwikkeling Euramaterials*
Virtueel bezoek & workshop textiel recycling Centre Européen des Textiles Innovants*
Individueel tussendoorAfspraken matchmaking
Vrijdag 20 novemberRefuse & rethink
OchtendWebinar van de 18e editie van de Erasmus-Descartes Conferentie over 'duurzame mode, duurzame materialen'.
 In deze 1e ronde tafel staan we stil bij de psyche van de mens, in het bijzonder: hoe verhouden mode, identiteit en ons zelfbeeld zich tot elkaar? Waarom kopen we zo vaak en zoveel nieuwe kleding en zeggen we ons tegelijk sterk voor het milieu te willen maken?
Vrijdag 27 novemberRethink & reduce
 In deze 2e sessie gaan we dieper in op concrete veranderingen in de branche ('het heden') en in het onderwijs ('de toekomst'): ontwikkeling van duurzame materialen en digitaal patroontekenen; nieuwe businessmodellen zoals het bieden van de mogelijkheid aan consumenten om ontwerpen voorafgaand aan de aankoop te beïnvloeden en het virtueel passen van nieuwe kleren in 3D; onderwijsmodules van nu om een generatie van duurzame ontwerpers en makers op te leiden.
Vrijdag 4 decemberReduce & reuse, casus werkkleding
 Hoe springen we zuiniger met grondstoffen om en geven we deze na gebruik een nieuw leven? Deze vragen beantwoorden we in de 3e deelsessie aan de hand van de casus werkkleding. Welke sprekende voorbeelden van duurzame werkkleding verdienen onze aandacht? Wat zijn de uitdagingen en oplossingen om hierin stappen vooruit te zetten?
Vrijdag 11 decemberReuse & recycle, casus duurzame denim
 In de 4e deelsessie gaan we dieper in op duurzaamheid aan de hand van de casus: denim. Geen kledingstuk is zo universeel als de spijkerbroek. Denim heeft een vrijgevochten imago, maar is tegelijk een vervuilend product. Hoe kan dat beter?

*nader te bevestigen