Service menu right

Verduurzaming maatschappelijk vastgoed: regio West

Meer artikelen

Goede ventilatie? Prettig binnenklimaat. Groen dak? Grotere biodiversiteit. Isolatie? Lagere energierekening. Duurzame maatregelen hebben veel voordelen voor uw organisatie. Niet alleen voor een beter milieu, maar ze voegen ook waarde toe aan uw gebouw. Bovendien bespaart u ook nog eens (energie)kosten. Laat u inspireren tijdens deze 4 webinars.

In 2050 moeten alle gebouwen in Nederland klimaatneutraal zijn. Maatschappelijke organisaties geven het voorbeeld met duurzame maatregelen die bijdragen aan de klimaatdoelen. Wacht niet met het nemen van deze maatregelen, maar ga nu al aan de slag. Zo kunt u al snel profiteren van de voordelen van een milieuvriendelijk gebouw. U kunt bovendien de duurzame maatregelen slim combineren met het geplande onderhoud. Zo bespaart u kosten!

4 inspirerende bijeenkomsten

Hoe pakt u verduurzamen slim aan? Hoe maakt u een langetermijnplanning? Hoe bekostigt u duurzame maatregelen en hoe maakt u slimme afspraken? In een reeks van 4 webinars nemen we u hierin mee. Met goede voorbeelden, praktische informatie en inspirerende sprekers laten we u zien hoe verduurzamen vooral voordelen oplevert.

In elk webinar geven we praktijkvoorbeelden uit een andere regio. Maar natuurlijk kan iedereen uit heel Nederland meedoen.

De 4 bijeenkomsten zijn:

Voor wie?

 • eigenaren van maatschappelijk vastgoed
 • mensen die verantwoordelijk zijn voor verduurzaming van gebouwen
 • aanbieders die een rol spelen in verduurzamen van gebouwen

Online

U volgt de bijeenkomst online via Zoom. Na de algemene programmaonderdelen die voor iedereen zijn, kunt u kiezen voor een van de aparte (break-out)sessies. Bij het aanmelden kunt u uw voorkeur aangeven.

Programma Regio West

Programma

TijdOnderdeel
14.00-14.05Welkom door Selina Roskam (Kennismakelaar RVO)
14.05-14.15De routekaart verduurzamen monumenten
door: Ilse Koreman, deelprogrammaleider programma Erfgoed en Duurzaamheid van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
 
Monumenten moeten en kunnen ook verduurzamen. Dit is niet alleen noodzakelijk om de klimaatdoelstellingen te halen, maar het is ook essentieel om het gebruik en daarmee de instandhouding van monumenten in de toekomst aantrekkelijk te maken. De monumentensector heeft gezamenlijk de routekaart Verduurzamen Monumenten opgesteld.
14.15-14.30

Inzet van de Milieuthermometer, Milieubarometer en CO2-reductietool als verduurzamingsinstrumenten
door: George Muller, Adviseur duurzaamheid en interim milieu coördinator

Hoe kunnen instrumenten als de  Milieuthermometer Zorg, de Milieubarometer Zorg en de CO2-reductietool worden ingezet om een beeld te vormen van de huidige milieubelasting van organisatie en vastgoed. En hoe helpen deze instrumenten om de ambities op het gebied van duurzaamheid te borgen in de processen en plannen van de (vastgoed)organisatie?

14.30-14.45

Het goede voorbeeld geven: het verduurzamen van meerjarig onderhoudsplan
door: Wouter Catsburg - Wethouder Duurzaamheid Gemeente Zeist

Als gemeente hebben we onszelf de opdracht gegeven om het goede voorbeeld te geven. Binnen onze eigen organisatie willen we eerder klimaatneutraal zijn dan de opgave voor de hele gemeente. Met het verduurzamen van ons eigen gemeentelijke vastgoed zijn we al behoorlijk op weg en ronden we de eerste fase af. Wat hebben we gedaan? Hoe hebben wij het aangepakt? Wat zijn de resultaten? Hoe gaan we nu verder?

14.45-14.55

Leidraad verduurzamen gemeentelijk vastgoed: een stappenplan met praktijkvoorbeelden voor het verduurzamen van het gemeentelijk vastgoed
door: Bert Meijering, adviseur gezonde en duurzame huisvesting bij Building Vision

Een stappenplan met praktijkvoorbeelden die gemeenten kan ondersteunen bij het verduurzamen van de bestaande gemeentelijke vastgoedportefeuille. Het biedt handelingsperspectief voor vooral kleine en middelgrote gemeenten die nog aan het begin staan van het verduurzamingstraject en is vooral gericht op de korte termijn en middellange termijn.

 Pauze
15.10-15.40

Break-outsessies - Kies bij uw aanmelding uit een van de 4 sessies:

 • Break-outsessie 1: Eemnes bespaart op energie, niet op kwaliteit
  door: Dirk Eekma, Projectleider namens de gemeente Eemnes
  De gemeente Eemnes heeft begin dit jaar het energie neutrale Huis van Eemnes in gebruik genomen. Het ontwerp, de realisatie en het onderhoud zijn bij één partij belegd. De Total Cost of Ownership (TCO) was één van de criteria bij de DBM-aanbesteding.
   
 • Break-outsessie 2: Kennismaking schatkistbankieren voor instellingen voor hoger onderwijs (mbo/hbo/wo)
  door: Paul van Arragon, Accountmanager schatkistbankieren bij het Agentschap van de Generale Thesaurie (ministerie van Financiën)
  Onderwijsinstellingen mogen vrijwillig deelnemen aan schatkistbankieren bij het Rijk. Het ministerie van Financiën geeft een uitleg over het schatkistbankieren, de praktische uitwerking ervan en wat de voor- en nadelen van deelname voor een organisatie kunnen zijn.
   
 • Break-outsessie 3: Veerhuis Landlust is energieneutraal
  door: Stephanie de Bondt van Hylkema Erfgoed
   
 • Break-outsessie 4: Wellant College
  door: Edwin Sijtsma
  Wellantcollege is een toonaangevende, professionele groene onderwijsinstelling met scholen in Noord-Holland, Zuid-Holland en Midden-Nederland.

  Inschrijven

  U kunt u hier aanmelden voor dit webinar van de regio West. De aanmelding sluit op 8 november.

  Enkele dagen voor de bijeenkomst ontvangt u dan een link voor het webinar en meer praktische informatie.

  Organisatie

  Het webinar wordt georganiseerd door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in samenwerking met het Kennis- en innovatieplatform verduurzaming maatschappelijk vastgoed.

  Meer informatie