Service menu right

verslag: Verslag Digitale missie Smart & e-Mobility, Amerikaanse westkust

Meer artikelen

Een primeur. Het Nederlands consulaat-generaal in San Francisco en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) organiseerden van 15 tot en met 19 juni 2020 de eerste digitale handelsmissie. Een terugblik.

Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) opende de digitale handelsmissie samen met Eleni Kounalakis, de plaatsvervangend gouverneur van Californië, in een online bijeenkomst met bedrijven.

Ontmoeten kan ook online

Eigenlijk was een handelsmissie gepland naar de grote e-mobility conferentie in Portland (Oregon): het Electric Vehicle Symposium (EVS33) en Roadmap 13. Vanwege de coronacrisis werd een 5-daags programma in digitale vorm gegoten. De missie sloot aan bij het online programma van Forth, de Amerikaanse koepelorganisatie voor de promotie van elektrisch, slim en deelvervoer.

Er waren thematische webinars met Nederlandse en Amerikaanse experts, netwerkbijeenkomsten, presentaties, matchmakingsessies en break-outsessies. Meer dan 70 Nederlandse bedrijven en 40 Amerikaanse counterparts konden de laatste trends uitwisselen in elektrisch rijden, laadsystemen en slimme technologie. Ook konden ze waardevolle contacten leggen met potentiële handelspartners.

De deelnemers waren met elkaar verbonden op een online platform, waar zij gemakkelijk contact legden en informatie uitwisselden. Bedrijven gaven positieve feedback op de eerste digitale missie. Ze konden hun internationale netwerk uitbreiden, ondanks de coronacrisis.

Ondernemer Huib Stad: "Horizon verbreden van achter de laptop"

Een van de deelnemende bedrijven was Rolling the City, producent van elektrische vrachtwagens. Ondernemer Huib Stad: "De digitale Smart & E-mobility missie naar San Francisco kwam voor ons op het juiste moment. Vanwege de coronacrisis moesten wij onze internationale horizon verbreden. Nadat een Amerikaanse partij ons benaderd had, wilden wij ons verdiepen in dit land en deze markt. Dat kon via deze digitale missie vanuit kantoor, van achter onze laptop. Zo konden we kennismaken met de manier van zakendoen in de VS en serieuze, geïnteresseerde partijen ontmoeten. En dat op een laagdrempelige, efficiënte en goedkope manier. Het programma was goed georganiseerd."

"To be continued"

Nu al zijn er voor Rolling the City twee serieuze leads uit de digitale missie gekomen. Huib Stad: "Eén bedrijf hebben we online 'ontmoet' tijdens de matchmaking. Een andere partij zocht contact met ons naar aanleiding van het profiel dat wij hadden aangemaakt op het digitale missieplatform. Ook zij hebben belangstelling voor onze dienstverlening. Hoe dat afloopt gaan we zien. Deelname aan deze digitale missie heeft zeker mijn interesse aangewakkerd om een volgende keer mee te gaan met een 'echte' missie naar de VS. To be continued!"

Organisatie

Het consulaat-generaal in San Francisco organiseerde deze pilot in samenwerking met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de ambassade in Washington. Ook Nederlandse steden, waaronder Amsterdam, Rotterdam en Utrecht, waren hierbij betrokken.

Terugkijken

Benieuwd wat er is besproken? Bekijk video's, presentaties en blogs.

Meer weten?

Heeft u ideeën of vragen naar aanleiding van deze digitale missie? Neem dan contact op met:

Deborah van den Brande, senior beleidsmedewerker bij het consulaat-generaal in San Francisco
E: deborah-vanden.brande@minbuza.nl
T: +1 415 291 2081
M: +1 415 608 7358